Så här enkelt kan det vara att få bort fläckar från dina kläder.
Så här enkelt kan det vara att få bort fläckar från dina kläder. - Foto: Stella Pictures

Få bort nästan ALLA fläckar – med detta billiga supermaterial

Det finns många husmorsknep att ta till för att få bort smuts- och fettfläckar. Vissa fungerar bättre än andra, men detta är nog det bästa.


Fläckar på kläder och textilier kan vara en stor frustration. Oavsett om det är kaffe, vin, gräs eller bläck, så kan de förvandla ett älskat plagg till något du inte längre vill bära. Inte bara det, men traditionella fläckborttagare kan innehålla skadliga kemikalier, vilket inte är bra för miljön eller hushållet. Dessutom fungerar de kanske inte alltid som vi vill, och lämnar oss ibland med fläckade kläder och en känsla av besvikelse.

Men det finns en lösning på dessa problem – galltvål. Detta är en naturlig, biologiskt nedbrytbar fläckborttagare som har använts i århundraden för att effektivt ta bort olika typer av fläckar. Med rätt teknik och lite tålamod kan galltvål hjälpa till att få dina kläder att se ut som nya igen. Nyheter24 förklarar hur du går till väga.

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

Så använder du tvålen

Galltvål kommer att göra stor skillnad i din vardag om du ännu inte använder det. Här är hur du ska göra för att få bort fläckar:

  1. Blanda galltvålen: Galltvål kan komma i flera former, inklusive fasta barer och flytande tvål. Båda formerna används på samma sätt, men fast tvål behöver lite extra förberedelse. Om du använder en fast tvål, blöt tvålen lite med vatten och gnugga den mellan händerna för att skapa en skummande lösning. Om du använder flytande galltvål kan du hoppa över detta steg och gå direkt över till nästa.

  2. Applicera på fläcken: När du har en galltvållösning, applicera den direkt på fläcken du försöker ta bort. Använd en mjuk borste eller dina fingrar för att gnugga tvålen in i fläcken. Var noggrann men skonsam för att undvika att skada tyget. Det är bäst att arbeta tvålen in i fläcken med en cirkelrörelse, börjande från utsidan av fläcken och arbeta dig in mot mitten. Detta hjälper till att förhindra att fläcken sprider sig ytterligare.

  3. Låt verka: När du har applicerat och gnuggat in tvålen, låt den sitta på fläcken i ca 10 till 15 minuter. Detta ger tvålen tid att verka på fläcken och lösa upp smutsen eller fläcken. Under denna tid, försök att inte störa plagget eller gnugga fläcken ytterligare, eftersom detta kan göra det svårare för tvålen att fungera effektivt.

  4. Skölj eller tvätta: När du har låtit galltvålen verka på fläcken, finns det två alternativ för nästa steg. Om du har tillgång till rent, kallt vatten, kan du skölja området direkt. Se till att du sköljer tillräckligt länge för att få bort all tvål. Alternativt, om du planerar att tvätta plagget snart, kan du sätta det i tvättmaskinen utan att skölja bort tvålen först. Om du väljer att skölja, se till att du tvättar plagget snart efteråt för att säkerställa att eventuella rester av fläcken tas bort

  5. Kontrollera fläcken:Efter att ha sköljt eller tvättat plagget, titta noga på området där fläcken var. Om du fortfarande kan se några spår av fläcken, bör du upprepa hela processen - applicera galltvål, låta den verka, och sedan skölja eller tvätta plagget igen. Det är viktigt att du inte torkar plagget innan du har helt tagit bort fläcken, eftersom värmen från torkningen kan fixera fläcken och göra den mycket svårare att ta bort. Om du upprepar processen och fläcken fortfarande är synlig, kan det vara värt att överväga professionell textilrengöring. 

Enkla knepen – så håller du handduken fräsch längre

Kom ihåg att galltvål kan vara hård mot vissa typer av textilier, så det kan vara bra att testa på en dold del av plagget först för att säkerställa att det inte skadar tyget. Utöver det är det bara att köra på!

/
Hem
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!