Ryssland president Putin är årets mest omskrivna person i svenska medier. Arkivbild.
Ryssland president Putin är årets mest omskrivna person i svenska medier. Arkivbild. - Foto: TT

Putin dominerade i svenska medier

Trots valåret slår Putin både Ulf Kristersson och Magdalena Andersson med råge och blir årets mest omskrivna person i Sverige.Faller från toppen gör Trump, medan Zelenskyj och Sir Väs är årets raketer.


Fakta: De mest omskrivna personerna 2022

1 Vladimir Putin, president Ryssland, 132 258 omnämnanden

2 Magdalena Andersson(S), fd statsminister, partiledare, 79 689 omnämnanden

3 Ulf Kristersson (M), statsminister, partiledare, 56 329 omnämnanden

4 Volodymyr Zelenskyj, president Ukraina, 54 774 omnämnanden

5 Joe Biden, president USA, 42 089 omnämnanden

6 Donald Trump, fd president USA, 33 045 omnämnanden

7 Jimmie Åkesson (SD), partiledare, 27 227 omnämnanden

8 Ebba Busch (KD), partiledare, 26 002 omnämnanden

9 Annie Lööf (C), partiledare, 25 989 omnämnanden

10 Johan Pehrson (L), partiledare från april 2022, 19 446 omnämnanden

Källa: Retriever och TT

Förra året toppade coronapandemin svensk medierapportering, samt präglades av stökig inrikespolitik. Dåvarande statsminister Löfven blev årets mest omskrivna person. Mindre fixering låg på amerikansk politik och USA:s före detta president Donald Trump, som varit klar etta i flera år.

I år har blickarna vridits österut, mot Ukrainakriget och en annan man – Rysslands president Vladimir Putin, visar Retrievers årliga mediemätning som är framtagen i samarbete med TT.

— Det är inte bara artiklar om Ukrainakriget som Putin förekommer i. Han har påverkat stora delar av världen i år, både världsekonomin och energikrisen, säger Sofia Cottman, medieanalytiker på Retriever.

Bara begreppet "putinpriser" har återfunnits i över tusen artiklar.

Trump rasar

I årets mätning tar förra statsministern Magdalena Andersson (S) andra plats med medial topp i maj och Natoansökan. Efter henne kommer Ulf Kristersson (M), som fick ett uppsving när han valdes till statsminister.

Faller gör Donald Trump. Från att ha toppat svenska medier under sina fyra år vid makten hamnar han nu på en sjätte plats, efter sin efterträdare, Joe Biden.

Trots långt skadeuppehåll fortsätter Zlatan Ibrahimovic skapa rubriker. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovic fortsätter skapa rubriker trots långt skadeuppehåll och hamnar på trettonde plats. I följd därefter placerar sig Storbritanniens drottning Elizabeth II som gick bort efter 70 år på tronen. Och storägaren av Tesla, Elon Musk, som i höstas köpte Twitter.

Iranskan Mahsa Zhina Amini hade aldrig synts i svenska medier före sin död i september, en händelse som blev startskottet till de intensiva och fortfarande pågående protesterna i Iran.

Mest omskrivna nyhet

Årets mest omskrivna nyhet är kriget i Ukraina.

— Pandemin slog alla rekord, men Ukrainakriget tillhör en av de mest intensiva rapporteringarna i svensk mediehistoria, och kommer på en god tvåa. Egentligen är det inte en nyhet utan ett tema. Före pandemin såg vi inte de här volymerna för större frågor, säger Sofia Cottman.

Därutöver har Natofrågan fått stort utrymme, liksom energipriser.

Kungskobran Sir Väs från Skansen var på rymmen i åtta dagar, men kröp själv tillbaka till sitt terrarium.

Årets raketer blir Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som försvarade sitt land och kungskobran Sir Väs som rymde från Skansen i Stockholm.

Innan Ryssland invaderade Ukraina kände få svenskar till Zelenskyj. I år fick han nästan lika mycket utrymme som Ulf Kristersson.

Sir Väs gjorde en raketresa på hösten. Att en kungskobra toppade medierna är enligt Sofia Cottman medielogik.

— Det var både kul, lite farligt och en allmän angelägenhet. Och mitt i krig och lågkonjunktur var det väl lite tacksamt att följa.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.