Polis: "Blattejävlar"

Malmöpolisens rasistiska uttalanden förevigades på film.


ROSENGÅRD. Kvällen den 18 december. Oroligheterna pågår som värst.

”Den lille jävla apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?”

”Ja, han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen."

Konversationen ovan är från en film som en polisman spelade in samtidigt som kravallpoliser satt i sin buss och pratade om att ge en Rosengårdsungdom stryk.

Scenariot spelades upp under onsdagen i tingsrätten i Malmö. Filmen är en del av bevisningen mot "Randiga tröjan", som polisen kallar den 21-åring som anses ha startat upploppet, rapporterar Sydsvenskan.

Men vad poliserna inte tänkte på var att deras interna konversation hördes högt och tydligt samtidigt som "Randiga tröjan" filmades.

Senare säger en polis:

"Jag håller med han gubben på Ica: "ni är komna till fel kommun, blattajävlar".

Polismannen som filmade befann sig i rättssalen för att vittna. Trots att de rasistiska uttalandena inte hade någonting med rättegången att göra kände han sig manad att be om förlåtelse för sina kollegor.

–Jag vill passa på och beklaga de idioter till kollegor som hörs på filmen här.

Men en av åhörarna påpekade att han själv hördes på filmen också. En hetsig ordväxling bröt ut.

–Du har inte hört mig, det lovar jag. Det finns idioter inom alla yrkeskategorier, även inom polisen.

– Varför stoppade du dem inte?

– För jag filmade, min vän.

Enligt Sydsvenskan presenterade sig åhöraren senare som Ridvan Shabani. Shabani påpekade för Sydsvenskan att han vill att detta ska få konsekvenser för polisen. Något som Ulf Sempert, den högste polischefen i Malmö, tagit till sig.

–Jag kan bara be de här ungdomarna om ursäkt. Jag accepterar naturligtvis inte att de kastar sten, om de nu har varit delaktiga i att kasta sten mot polismän, men för den sakens skull ska man inte bli bemött på det viset av svensk polis, säger han till Sydsvenskan.

På torsdagen tänker han se till att det skrivs en polisanmälan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Klädåtervinnaren ansöker om konkurs

1 timme sedan

Israel planerar evakuering av Gaza

3 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab uppgav tidigt på måndagen att militären lagt fram en plan för evakuering av civila från Gaza tillsammans med en "operationsplan".

Tiotusentals marscherade för Bolsonaro

idag 00:22
Inför en enorm folkmassa i São Paulo förnekade Brasiliens förre ledare Jair Bolsonaro att han försökte iscensätta en kupp för att stanna vid makten efter sin valförlust i oktober 2022.

Ukraina: Navalnyj dog av blodpropp

igår 20:52
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj dog av "naturliga orsaker", närmare bestämt en blodpropp. Det säger Ukrainas Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, till ukrainsk tv.

Macron värd för europeiskt Ukrainamöte

igår 19:50
Frankrikes president Emmanuel Macron är på måndagen värd för en främst europeisk konferens om hur stödet till Ukraina kan öka. Minst 17 stats- och regeringschefer har anmält närvaro i mötet som hålls i Élyséepalatset i Paris.

Misstänkt mord i centrala Stockholm

igår 19:44
En äldre person har hittats död i en lägenhet på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det går inte att utesluta att ett brott ligger bakom dödsfallet och polisen har inlett en förundersökning om mord, skriver Expressen.