Fransk lökkyckling med rostade morötter & potatismos

Fransk lökkyckling är en klassisk fransk maträtt som består av saftiga kycklingfiléer som steks tillsammans med lök, vitlök och örter. Rätten serveras sedan med rostade morötter och krämigt potatismos, vilket ger en härlig kombination av smaker och texturer. En enkel men elegant rätt som passar perfekt för en middag med vänner eller familj.

Ingredienser

  • Kycklingbröst 2
  • Morötter 360g
  • Liten potatis 5
  • Lök 1
  • Köttbuljong 1
  • Mozzarella 375ml
  • Gräddfil 2 msk
  • Smör 2 msk
  • Socker 1 tsk
  • Vegetabilisk olja till stekning
  • Salt Efter smak
  • Peppar Efter smak

Tillagning

  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Tvätta och torka alla produkter
  3. Putsa, skala och skär morötter diagonalt i 0,5 cm tjocka bitar
  4. Skär potatisen i 1cm bitar
  5. Dela, skala och skiva löken tunt
  6. Lägg morötter på en plåt med en klick olja, salt och peppar
  7. Rosta tills de fått färg och mört, 15-20 minuter
  8. Placera under tiden potatisen i en medelstor kastrull med tillräckligt med saltat vatten för att täcka med 2 tum
  9. Koka upp och koka tills de är mjuka, 12-15 minuter
  10. Töm och lägg tillbaka potatisen i grytan; täck för att hålla värmen
  11. Medan potatisen kokar, värm upp en klick olja i en stor panna på medelhög värme
  12. Tillsätt löken och koka, rör om då och då, tills den är lätt brynt och mjuknat, 8-10 minuter
  13. Strö över 1 tsk socker
  14. Rör i lagerkoncentrat och 2 msk vatten; krydda med salt och peppar
  15. Koka tills det är syltigt, 2-3 minuter till
  16. Stäng av värmen; överför till en liten skål
  17. Skölj ur pannan
  18. Gör kycklingen torr med hushållspapper; krydda överallt med salt och peppar
  19. Hetta upp en klick olja i pannan som användes för lök på medelhög värme
  20. Lägg i kycklingen och stek tills den fått färg och genomstekt, 5-6 minuter per sida
  21. Toppa med karamelliserad lök och ost under de sista 1-2 minuterna av tillagningen
  22. Täck pannan tills osten smälter (Om din panna inte har lock, täck med en bakplåt)
  23. Värm grytan med avrunnen potatis på låg värme; mosa med gräddfil, 2 msk smör (4 msk för 4 portioner), salt, peppar och en skvätt vatten (eller mjölk, för extra fyllighet) tills det är slätt
  24. Dela kyckling, rostade morötter och potatismos mellan tallrikarna
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen