Fransk lökkyckling med rostade morötter & potatismos
Fransk lökkyckling är en klassisk fransk maträtt som består av saftiga kycklingfiléer som steks tillsammans med lök, vitlök och örter. Rätten serveras sedan med rostade morötter och krämigt potatismos, vilket ger en härlig kombination av smaker och texturer. En enkel men elegant rätt som passar perfekt för en middag med vänner eller familj.Ingredienser
- Kycklingbröst 2
- Morötter 360g
- Liten potatis 5
- Lök 1
- Köttbuljong 1
- Mozzarella 375ml
- Gräddfil 2 msk
- Smör 2 msk
- Socker 1 tsk
- Vegetabilisk olja till stekning
- Salt Efter smak
- Peppar Efter smak
Tillagning
- Värm ugnen till 225 grader
- Tvätta och torka alla produkter
- Putsa, skala och skär morötter diagonalt i 0,5 cm tjocka bitar
- Skär potatisen i 1cm bitar
- Dela, skala och skiva löken tunt
- Lägg morötter på en plåt med en klick olja, salt och peppar
- Rosta tills de fått färg och mört, 15-20 minuter
- Placera under tiden potatisen i en medelstor kastrull med tillräckligt med saltat vatten för att täcka med 2 tum
- Koka upp och koka tills de är mjuka, 12-15 minuter
- Töm och lägg tillbaka potatisen i grytan; täck för att hålla värmen
- Medan potatisen kokar, värm upp en klick olja i en stor panna på medelhög värme
- Tillsätt löken och koka, rör om då och då, tills den är lätt brynt och mjuknat, 8-10 minuter
- Strö över 1 tsk socker
- Rör i lagerkoncentrat och 2 msk vatten; krydda med salt och peppar
- Koka tills det är syltigt, 2-3 minuter till
- Stäng av värmen; överför till en liten skål
- Skölj ur pannan
- Gör kycklingen torr med hushållspapper; krydda överallt med salt och peppar
- Hetta upp en klick olja i pannan som användes för lök på medelhög värme
- Lägg i kycklingen och stek tills den fått färg och genomstekt, 5-6 minuter per sida
- Toppa med karamelliserad lök och ost under de sista 1-2 minuterna av tillagningen
- Täck pannan tills osten smälter (Om din panna inte har lock, täck med en bakplåt)
- Värm grytan med avrunnen potatis på låg värme; mosa med gräddfil, 2 msk smör (4 msk för 4 portioner), salt, peppar och en skvätt vatten (eller mjölk, för extra fyllighet) tills det är slätt
- Dela kyckling, rostade morötter och potatismos mellan tallrikarna
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan