Grillad Mac & Cheese-smörgås

En smörstekt dubbelmacka fylld med krämig mac and cheese – blir det bättre än så? Den här rätten är enkel att göra och det perfekta valet för den som vill ha en lite mer nytänkande variant på smörgås. Det här receptet räcker till 8 dubbelmackor.

Ingredienser

  • 250 g makaroner
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk senapspulver
  • 1 tsk + 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 kryddmått cayennepeppar
  • 85 g + 55 g smör
  • 3,5 dl röd mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 450 g valfri ost, gärna lagrad
  • 16 skivor rostbröd
  • 8 skivor mild cheddarost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  3. Blanda mjöl, senapspulver, vitlökspulver, salt, svartpeppar och cayennepeppar i en skål.
  4. Häll av pastan i ett durkslag. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och ha ner 85 g smör.
  5. Låt smöret smälta. Vispa sedan ner mjölblandningen och låt det koka under omrörning i ca 1 minut. Se upp så det inte bränner fast i botten.
  6. Vispa ner mjölk och grädde i mjölblandningen under omrörning. Låt koka under konstant vispning tills såsen börjar tjockna (ca 2 minuter).
  7. Ta bort från värmen och tillsätt 450 g ost, lite i taget. Fortsätt röra tills osten har smält i såsen.
  8. Ha ner den kokta pastan i ostsåsen. Fördela mac and cheese-blandningen i en form á 25 x 30 centimeter.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Kyl därefter formen tills den är kall, ca 1 timme.
  10. I en liten skål: Rör ihop 4 matskedar (55 gram) smör och vitlökspulver tills det är väl blandat.
  11. Dela din avsvalnade mac and cheese i åtta lika stora delar.
  12. Bre ena sidan av varje brödskiva med vitlökssmör. Lägg sedan skivorna, med smörsidan neråt, på en ren skärbräda.
  13. Toppa varannan brödskiva med en skiva cheddar och bit mac and cheese.
  14. Lägg ihop brödskivorna till dubbelmackor, med smörsidan uppåt.
  15. Stek dubbelmackorna tills de fått fin färg på bägge sidorna, utan att brännas. Ca 4 minuter per sida.
  16. Redo att serveras!
  17. ´
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Mathilda Lundqvist