Honungsbalsamico kyckling med krispig broccoli & potatis

Honungsbalsamico kyckling är en läcker maträtt som kombinerar sötma och syrlighet i en härlig sås. Serverad med krispig broccoli och potatis blir det en balanserad och smakrik måltid som passar både till vardags och fest. Enkel att tillaga och full av goda smaker!

Ingredienser

  • Potatisar 5
  • Broccoli 1
  • Vitlök 2 klyftor
  • Kycklingbröst 2
  • Balsamvinäger 2 msk
  • Honung 1 msk
  • Kycklingbuljong 60 ml
  • Smör 1 msk
  • Vegetabilisk olja 1 msk
  • Olivolja 1 msk

Tillagning

  1. Värm ugnen till 225 grader C
  2. Tvätta och torka alla produkter
  3. Skär potatisen i 1/2-tums tjocka klyftor
  4. Släng på ena sidan av en plåt med en klick olja, salt och peppar (För 4 portioner, sprid ut potatisen över hela plåten)
  5. Rosta på översta gallret i 5 minuter (vi lägger till broccolin då)
  6. Skär under tiden broccolibuktor i lagom stora bitar, om det behövs
  7. Skala och finhacka vitlök
  8. I en liten mikrovågssäker skål, kombinera 1 msk olivolja (2 msk för 4 portioner) och hälften av vitlöken
  9. Mikrovågsugn tills vitlöken fräser, 30 sekunder
  10. När potatisen har rostat 5 minuter, ta bort plåten från ugnen och lägg till broccolin på den tomma sidan; blanda försiktigt med vitlöksolja, salt och peppar (För 4 portioner, lägg till broccoli på ett andra ark)
  11. Fortsätt rosta tills potatisen och broccolin är brynt och krispigt, 15-20 minuter till
  12. Medan grönsaker steks, torka kycklingen torr med hushållspapper; krydda överallt med salt och peppar
  13. Hetta upp en klick olja i en stor panna på medelhög värme
  14. Lägg i kycklingen och stek tills den fått färg och genomstekt, 5-6 minuter per sida (Om kycklingen steks för snabbt, sänk värmen till medel)
  15. Stäng av värmen; ställ kycklingen åt sidan för att vila
  16. Skölj ur pannan
  17. Värm pannan som används till kyckling till medelhög värme
  18. Tillsätt en klick olja och återstående vitlök; koka tills doftande, ca 30 sekunder
  19. Rör i vinäger, honung, fondkoncentrat och 65ml vatten (85ml för 4 portioner)
  20. Sjud tills det blir tjockt och glansigt, 2-3 minuter
  21. Ta bort från värmen och rör ner 1 msk smör (2 msk för 4)
  22. Krydda med salt och peppar
  23. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och vänd på glasyren
  24. Dela kyckling, broccoli och potatis mellan tallrikarna
  25. Häll eventuell resterande glasyr över kycklingen och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen