Japanska Katsudon

Japanska Katsudon är en populär maträtt bestående av friterad fläskkotlett (tonkatsu) som serveras med en ägg- och lökblandning över ris. Kombinationen av knaprigt och saftigt kött tillsammans med den krämiga äggtoppingen och riset skapar en balanserad och smakrik måltid som är omtyckt av många.

Ingredienser

  • Vegetabilisk olja 1 msk
  • Lök 1 stor
  • Fläsk 1 hackad
  • Grönsaksbuljong 150 ml
  • Sojasås 1 msk
  • Överallt 1 tsk
  • Socker 1 tsk
  • Ägg 2, slagna
  • Sushi ris 200 g
  • Gräslök Hackad

Tillagning

  1. Hetta upp oljan i en panna, stek den skivade löken tills den är gyllenbrun, tillsätt sedan tonkatsun, lägg den i mitten av pannan
  2. Blanda dashi, soja, mirin och socker och tippa tre fjärdedelar av blandningen runt tonkatsun
  3. Syla i ett par minuter så såsen tjocknar lite och tonkatsun värms upp igen
  4. Tippa de vispade äggen runt tonkatsun och koka i 2-3 minuter tills ägget är genomstekt men fortfarande lite rinnande
  5. Dela riset mellan två skålar, toppa sedan vardera med halva ägg- och tonkatsu-mixen, strö över gräslöken och servera genast, ringla över lite mer soja om du vill ha en extra umami-kick
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen