McSinghs skotsk paj
McSinghs skotska paj är en traditionell skotsk maträtt som består av ett lager av köttfärs och lök, täckt av ett lock av smördeg. Pajen är kryddad med salt, peppar och eventuellt lite timjan för extra smak. Den är en populär rätt på många pubar i Skottland och serveras ofta med mos eller grönsaker. Pajen är enkel att göra och passar perfekt som en värmande och mättande måltid.Ingredienser
- Kummin 2 tsk
- Rapsolja 1 msk
- Rödlökar 2 fint hackade
- Vitlöksklyftor 6
- Grön chili 3 fint hackade
- Röd paprika 1 finhackad
- Muskot 1 tsk
- Koriander 2 tsk
- Lammfärs 1 kg
- Peppar 1 tsk
- Koriander 3 msk
- Vetemjöl 340 g
- Salt ½ tsk
- Mjölk 90 ml
- Ister 150 g
- Äggulor 1, slaget
Tillagning
- Hetta upp en stor stekpanna och rosta spiskumminfröna i några minuter och ställ sedan åt sidan
- Hetta upp oljan i samma panna och fräs lök, vitlök, chili, peppar och en god nypa salt i cirka åtta minuter tills det inte finns någon fukt kvar.
- Ta av från värmen, rör ner de rostade spiskumminfrön, mald muskotblomma (eller muskotnöt) och mald koriander
- Låt svalna
- I en stor skål blanda ihop lammfärs, vitpeppar, färsk koriander och den kylda kryddade lökblandningen tills
- Ställ åt sidan, täckt, i kylen
- Värm ugnen till 200°C och smörj generöst en lösbottnad eller springform rund kakform på 20 cm/8 tum i diameter med ister
- För att göra bakelsen, sikta mjöl och salt i en stor skål och gör en brunn i mitten
- Lägg mjölk, ister och 90 ml vatten i en kastrull och värm försiktigt
- När isteret har smält, höj värmen och låt koka upp
- Häll den kokande vätskan i mjölet och använd en träslev för att blanda tills det är tillräckligt kallt för att hantera
- Slå ihop till en boll
- Pudra en arbetsyta med mjöl och arbeta snabbt, knåda degen kort – den blir mjuk och fuktig
- Ställ åt sidan en tredjedel av degen och kavla ut resten på en väl mjölad yta
- Klä pajformen med degen, tryck den rakt upp på sidorna tills den sticker strax över formen
- Tillsätt fyllningen i den bakverksklädda formen bit för bit
- När du når toppen bildar du en liten topp
- Kavla ut den reserverade degen och toppa pajen med den
- Nyp ihop kanterna för att täta och trimma överskottet
- Gör ett hål i toppen av pajen och sätt in ett litet rör gjord av aluminiumfolie så att ånga kan komma ut
- Pensla toppen av pajen med lite vispad äggula och grädda i den förvärmda ugnen i 30 minuter (lägg en plåt på hyllan nedan för att fånga upp eventuella droppar)
- Sänk sedan temperaturen till 160°C och koka i ytterligare 1¼ timme tills de är gyllenbruna
- Låt svalna helt innan den ställs i kylen i två timmar, eller över natten
- Kör en kniv runt pajkanten, ta ur formen och servera med chutney, sallader eller saltgurka
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan