McSinghs skotsk paj

McSinghs skotska paj är en traditionell skotsk maträtt som består av ett lager av köttfärs och lök, täckt av ett lock av smördeg. Pajen är kryddad med salt, peppar och eventuellt lite timjan för extra smak. Den är en populär rätt på många pubar i Skottland och serveras ofta med mos eller grönsaker. Pajen är enkel att göra och passar perfekt som en värmande och mättande måltid.

Ingredienser

  • Kummin 2 tsk
  • Rapsolja 1 msk
  • Rödlökar 2 fint hackade
  • Vitlöksklyftor 6
  • Grön chili 3 fint hackade
  • Röd paprika 1 finhackad
  • Muskot 1 tsk
  • Koriander 2 tsk
  • Lammfärs 1 kg
  • Peppar 1 tsk
  • Koriander 3 msk
  • Vetemjöl 340 g
  • Salt ½ tsk
  • Mjölk 90 ml
  • Ister 150 g
  • Äggulor 1, slaget

Tillagning

  1. Hetta upp en stor stekpanna och rosta spiskumminfröna i några minuter och ställ sedan åt sidan
  2. Hetta upp oljan i samma panna och fräs lök, vitlök, chili, peppar och en god nypa salt i cirka åtta minuter tills det inte finns någon fukt kvar.
  3. Ta av från värmen, rör ner de rostade spiskumminfrön, mald muskotblomma (eller muskotnöt) och mald koriander
  4. Låt svalna
  5. I en stor skål blanda ihop lammfärs, vitpeppar, färsk koriander och den kylda kryddade lökblandningen tills
  6. Ställ åt sidan, täckt, i kylen
  7. Värm ugnen till 200°C och smörj generöst en lösbottnad eller springform rund kakform på 20 cm/8 tum i diameter med ister
  8. För att göra bakelsen, sikta mjöl och salt i en stor skål och gör en brunn i mitten
  9. Lägg mjölk, ister och 90 ml vatten i en kastrull och värm försiktigt
  10. När isteret har smält, höj värmen och låt koka upp
  11. Häll den kokande vätskan i mjölet och använd en träslev för att blanda tills det är tillräckligt kallt för att hantera
  12. Slå ihop till en boll
  13. Pudra en arbetsyta med mjöl och arbeta snabbt, knåda degen kort – den blir mjuk och fuktig
  14. Ställ åt sidan en tredjedel av degen och kavla ut resten på en väl mjölad yta
  15. Klä pajformen med degen, tryck den rakt upp på sidorna tills den sticker strax över formen
  16. Tillsätt fyllningen i den bakverksklädda formen bit för bit
  17. När du når toppen bildar du en liten topp
  18. Kavla ut den reserverade degen och toppa pajen med den
  19. Nyp ihop kanterna för att täta och trimma överskottet
  20. Gör ett hål i toppen av pajen och sätt in ett litet rör gjord av aluminiumfolie så att ånga kan komma ut
  21. Pensla toppen av pajen med lite vispad äggula och grädda i den förvärmda ugnen i 30 minuter (lägg en plåt på hyllan nedan för att fånga upp eventuella droppar)
  22. Sänk sedan temperaturen till 160°C och koka i ytterligare 1¼ timme tills de är gyllenbruna
  23. Låt svalna helt innan den ställs i kylen i två timmar, eller över natten
  24. Kör en kniv runt pajkanten, ta ur formen och servera med chutney, sallader eller saltgurka
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen