Potatisgratäng med kyckling

Potatisgratäng med kyckling är en läcker och mättande maträtt som består av skivad potatis, saftig kyckling och en krämig sås gjord på grädde och ost. Rätten tillagas i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en gyllene och knaprig yta. Den perfekta kombinationen av smaker och konsistenser gör denna rätt till en favorit både till vardags och vid festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Potatisar 800 g
  • Lök 3
  • Olivolja 2 msk
  • Kycklingbuljong 100 ml
  • Creme fraiche 1 kruka
  • Parmesan Garnering
  • Kycklingbröst 4
  • Bacon 4 bitar
  • Spenat Garnering
  • Ärter Garnering

Tillagning

  1. 15 minuters potatisgratäng med kyckling- och bacongrönt: en gratäng verkar alltid mer ansträngd och mer överseende än vanlig kokt eller stekt, men det behöver inte ta 45 minuter, det är trevligt för en omväxling och du kan kontrollera kaloriinnehållet genom att gå med helfett till låg fetthalt creme fraiche
  2. Använd 800g potatis, skiva fint och koka i en panna i ca 5-8 minuter tills den är fast, inte mjuk
  3. Skiva 3 lökar fint och lägg i en ugnsform med 2 msk olivolja och 100 ml kycklingfond
  4. Koka tills löken är mjuk och häll sedan av potatisen och häll på löken
  5. Krydda och skeda över grädde eller creme fraiche tills allt är täckt men inte simmar
  6. Riv parmesan över toppen och avsluta sedan under grillen tills den är vackert gyllene
  7. Servera med kyckling och bacon, ärtor och spenat
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen