Vietnamesiskt grillat fläsk (bun-thit-nuong)

Vietnamesiskt grillat fläsk, även känt som bun-thit-nuong, är en populär maträtt i Vietnam som består av marinerat fläskkött som grillas över öppen eld. Köttet serveras sedan tillsammans med risnudlar, färska örter, sallad och fisksås. Den grillade fläskrätten är känd för sin härliga smak och textur samt för att den är lätt och fräsch, vilket gör den till en favorit bland många matälskare.

Ingredienser

  • Fläsk 1,5kg, skivat
  • Ris Vermicelli 1 paket, tunt
  • Äggrullar 4-6
  • Schalottenlök 3 matskedar, malet
  • Vitlök 1,5 msk, finhackad vitlök
  • Socker 65ml
  • Fisksås 1 matsked
  • Jag är pil ½ matsked tjock
  • Peppar ½ matsked
  • Olivolja 3 matskedar
  • Gurka Skivad
  • Mint Löv
  • Jordnötter Krossad

Tillagning

  1. Skiva det okokta fläsket tunt, ca 0,3cm
  2. Det hjälper att frysa det något (valfritt)
  3. Finhacka vitlök och schalottenlök
  4. Blanda i en skål med socker, fisksås, tjock soja, peppar och olja tills sockret löst sig
  5. Marinera köttet i 1 timme, eller över natten för bättre resultat
  6. Grädda fläsket vid 190°C i 10-15 minuter eller tills ca 80% kokt
  7. Avsluta tillagningen med att steka i ugnen tills en fin gyllenbrun färg utvecklas, vänd bitarna halvvägs
  8. Sätt ihop din skål med grönsaker, nudlar och garnering
  9. Många gillar att blanda ihop hela skålen och hälla fisksåsen ovanpå, men jag gillar att göra individuella tuggor och såsa det långsamt
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen