Spansk tortilla

Spansk tortilla är en traditionell spansk maträtt bestående av potatis, lök och ägg som steks tillsammans i olja. Den serveras vanligtvis som en tapas eller som en huvudrätt och kan varieras med olika ingredienser som paprika, chorizo eller grönsaker. Tortillan är en populär och enkel rätt att laga och äts ofta både varm och kall.

Ingredienser

  • Lök 1 skivad
  • Olivolja 4 msk
  • Smör 25 g
  • Potatisar 400 g
  • Vitlök 6 klyftor
  • Ägg 8
  • Persilja En handfull
  • Baguette 1
  • Vintomater 4
  • Olivolja Till pensling

Tillagning

  1. Sätt en stor non-stick stekpanna på låg värme
  2. Koka löken långsamt i olja och smör tills den är mjuk men inte brun – detta bör ta ca 15 minuter
  3. Tillsätt potatisen, täck pannan och koka i ytterligare 15-20 minuter, rör om då och då för att se till att de steker jämnt.
  4. När potatisen är mjuk och löken blank, krossa 2 vitlöksklyftor och rör ner, följt av de vispade äggen
  5. Sätt tillbaka locket på pannan och låt tortillan koka försiktigt
  6. Efter 20 minuter ska kanterna och basen vara gyllene, toppen satt men mitten fortfarande lite vinglig
  7. För att vända den, skjut upp den på en tallrik och lägg en annan tallrik ovanpå, vänd på det hela och skjut tillbaka det i pannan för att avsluta tillagningen
  8. När den är tillagad, för över till en tallrik och servera tortillan varm eller kall, strö över den hackade persiljan
  9. Som tillbehör, ta skivor av värmd baguette, stick överallt med en gaffel och gnugga med resten av vitlöken, lägg på rivna tomater och smaka av med havssalt och en klick olivolja
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen