Yaki Udon

Yaki Udon är en japansk maträtt bestående av stekta udonnudlar tillsammans med grönsaker, kött eller skaldjur och en smakrik sås. Rätten kan varieras med olika ingredienser och kryddningar, och serveras ofta som en snabb och läcker måltid. Udonnudlarna ger rätten en härlig tuggmotstånd och den stekta smaken ger en god kontrast till de övriga ingredienserna.

Ingredienser

  • Udon nudlar 250 g
  • Sesamfröolja 2 msk
  • Lök 1 skivad
  • Salladshuvud 1/4
  • Shiitakesvampar 10
  • Salladslök 4
  • Överallt 4 msk
  • Sojasås 2 msk
  • Strösocker 1 msk
  • Worcestershire sås 1 msk

Tillagning

  1. Koka upp lite vatten i en stor kastrull
  2. Tillsätt 250 ml kallt vatten och udonnudlarna
  3. (Eftersom de är så tjocka, tillsätter kallt vatten hjälper dem att koka lite långsammare så att mitten kokar igenom)
  4. Om du använder frysta eller färska nudlar, koka i 2 minuter eller tills de är al dente; torkad tar längre tid, ca 5-6 minuter
  5. Låt rinna av och låt stå i durkslaget
  6. Hetta upp 1 msk av oljan, tillsätt löken och kålen och fräs i 5 minuter tills det mjuknat
  7. Tillsätt svampen och lite vårlök och fräs ytterligare 1 min
  8. Häll i resterande sesamolja och nudlarna
  9. Om du använder kalla nudlar, låt dem värmas igenom innan du tillsätter ingredienserna till såsen – tippa annars i direkt och fortsätt att steka tills de är klibbiga och rykande heta
  10. Strö över resterande vårlök
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen