Percik kyckling
Percik kyckling är en populär malaysisk maträtt bestående av grillad kyckling som marinerats i en kryddig och söt sås gjord av kokosmjölk, kryddor och chili. Kycklingen serveras vanligtvis med ris och en sallad eller grönsaker. Percik kyckling är känd för sin rika smak och saftiga kött, och är en favorit bland många matälskare i Malaysia och runt om i världen.Ingredienser
- Kycklinglår 6
- Schalottenlökar 16
- Ingefära 1 1/2
- Vitlöksklyfta 6
- Cayenpeppar 8
- Gurkmeja 2 msk
- Kummin 1 1/2
- Koriander 1 1/2
- Fänkål 1 1/2
- Tamarindpasta 2 msk
- Kokosmjölk 1 burk
- Socker 1 tsk
- Vatten 2,5 dl
Tillagning
- Tillsätt ingredienserna till kryddpastan i en mixer och mixa tills det är slätt
- På medelvärme, häll kryddpastan i en stekpanna eller stek i 10 minuter tills den doftar
- Tillsätt vatten eller olja 1 matsked åt gången om pastan blir för torr
- Tillsätt kryddnejlika, kardemumma, tamarindmassa, kokosmjölk, vatten, socker och salt
- Vrid upp värmen och låt blandningen koka upp
- Sänk värmen till medel låg och låt sjuda i 10 minuter
- Rör om då och då
- Det här är marinaden/såsen, så smaka av och justera eventuellt krydda
- När marinaden/såsen har svalnat, häll allt över kycklingen och marinera över natten till två dagar
- Värm ugnen till 225°C
- Ta bort kycklingen från marinaden
- Häll marinaden på en smord (eller aluminiumklädd) plåt
- Lägg kycklingen ovanpå såsen (se till att kycklingen täcker såsen och att såsen inte är exponerad annars bränns den) och fördela resten av marinaden på kycklingen
- Rosta i 35-45 minuter eller tills innertemperaturen i den tjockaste delen av kycklingen är minst 80°C
- Låt kycklingen vila i 5 minuter
- Pensla kycklingen med lite av oljan
- Servera kyckling med såsen över ångat ris (eller kokosris)
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan