Percik kyckling

Percik kyckling är en populär malaysisk maträtt bestående av grillad kyckling som marinerats i en kryddig och söt sås gjord av kokosmjölk, kryddor och chili. Kycklingen serveras vanligtvis med ris och en sallad eller grönsaker. Percik kyckling är känd för sin rika smak och saftiga kött, och är en favorit bland många matälskare i Malaysia och runt om i världen.

Ingredienser

  • Kycklinglår 6
  • Schalottenlökar 16
  • Ingefära 1 1/2
  • Vitlöksklyfta 6
  • Cayenpeppar 8
  • Gurkmeja 2 msk
  • Kummin 1 1/2
  • Koriander 1 1/2
  • Fänkål 1 1/2
  • Tamarindpasta 2 msk
  • Kokosmjölk 1 burk
  • Socker 1 tsk
  • Vatten 2,5 dl

Tillagning

  1. Tillsätt ingredienserna till kryddpastan i en mixer och mixa tills det är slätt
  2. På medelvärme, häll kryddpastan i en stekpanna eller stek i 10 minuter tills den doftar
  3. Tillsätt vatten eller olja 1 matsked åt gången om pastan blir för torr
  4. Tillsätt kryddnejlika, kardemumma, tamarindmassa, kokosmjölk, vatten, socker och salt
  5. Vrid upp värmen och låt blandningen koka upp
  6. Sänk värmen till medel låg och låt sjuda i 10 minuter
  7. Rör om då och då
  8. Det här är marinaden/såsen, så smaka av och justera eventuellt krydda
  9. När marinaden/såsen har svalnat, häll allt över kycklingen och marinera över natten till två dagar
  10. Värm ugnen till 225°C
  11. Ta bort kycklingen från marinaden
  12. Häll marinaden på en smord (eller aluminiumklädd) plåt
  13. Lägg kycklingen ovanpå såsen (se till att kycklingen täcker såsen och att såsen inte är exponerad annars bränns den) och fördela resten av marinaden på kycklingen
  14. Rosta i 35-45 minuter eller tills innertemperaturen i den tjockaste delen av kycklingen är minst 80°C
  15. Låt kycklingen vila i 5 minuter
  16. Pensla kycklingen med lite av oljan
  17. Servera kyckling med såsen över ångat ris (eller kokosris)
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen