Kyckling skinka och purjolökspaj
Kyckling skinka och purjolökspaj är en läcker maträtt som kombinerar saftigt kycklingkött, salt skinka och mild purjolök i en krämig fyllning, allt inbakat i en knaprig pajdeg. Denna smakrika paj är perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen och kan serveras med en fräsch sallad som tillbehör. En riktig favorit hos både stora och små!Ingredienser
- Kycklingbuljong 450 ml
- Kycklingbröst 3
- Smör 75g
- Purjolök 2 skivade
- Vitlök 2 klyftor, hackade
- Vetemjöl 50 g
- Mjölk 200 ml
- Vitt vin 3 msk
- Vispgrädde 150 ml
- Också 150 g
- Havssalt En skvätt
- Peppar En nypa
- Vetemjöl 350 g
- Smör 200 g
- Frigående ägg, uppvispat 1
- Kallt vatten 1 msk
- Frigående ägg, uppvispat 1
Tillagning
- Hetta upp kycklingfonden i en kastrull med lock
- Tillsätt kycklingbröstet och låt sjuda på låg nivå
- Täck med lock och koka i 10 minuter
- Ta bort kycklingbrösten från vattnet med en tång och lägg på en tallrik
- Häll matlagningsspriten i en stor kanna
- Smält 25 g av smöret i en stor tjockbottnad kastrull på låg värme
- Rör ner purjolöken och stek försiktigt i två minuter, rör om då och då tills den precis mjuknat
- Tillsätt vitlöken och koka ytterligare en minut
- Tillsätt resten av smöret och rör ner mjölet så fort smöret har smält
- Koka i 30 sekunder, rör hela tiden
- Häll långsamt mjölken i pannan, bara lite i taget, rör om ordentligt mellan varje tillsats
- Tillsätt gradvis 250ml av den reserverade fonden och vinet, om det används, rör tills såsen är slät och tjocknat något
- Låt sjuda försiktigt och koka i 3 minuter
- Krydda blandningen, efter smak, med salt och nymalen svartpeppar
- Ta av från värmen och rör ner grädden
- Häll upp i en stor skål och täck ytan av såsen med plastfolie för att förhindra att ett skinn bildas
- Ställ åt sidan för att svalna
- Värm ugnen till 200°C
- Sätt in en bakplåt i ugnen för att värma upp
- Till degen, lägg mjöl och smör i en matberedare och mixa på pulsnivå tills blandningen påminner om fina ströbröd.
- Med motorn igång, tillsätt det uppvispade ägget och vattnet och mixa tills blandningen bildar en boll
- Portionera 250 g bakverk till locket
- Kavla ut den återstående degen på en lätt mjölad yta, vänd degen ofta tills den är cirka 5 mm tjock och 4 cm större än pajformen
- Lyft degen över kaveln och lägg den försiktigt i pajformen
- Tryck fast degen ordentligt på sidorna, se till att det inte finns några luftbubblor
- Låt det överflödiga bakverket hänga över sidorna
- Skär kycklingbrösten i 3 cm bitar
- Rör ner kycklingen, skinkan och purjolöken i den avsvalnade såsen
- Häll kycklingfyllningen i pajformen
- Pensla kanten på formen med uppvispat ägg
- Kavla ut den reserverade degen till locket
- Täck pajen med bakelselocket och tryck ihop kanterna ordentligt för att täta
- Putsa eventuellt överflödigt bakverk
- Gör ett litet hål i mitten av pajen med spetsen på en kniv
- Glasera toppen av pajen med uppvispat ägg
- Grädda på den förvärmda plåten i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun överallt och fyllningen rykande het
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan