Kyckling skinka och purjolökspaj

Kyckling skinka och purjolökspaj är en läcker maträtt som kombinerar saftigt kycklingkött, salt skinka och mild purjolök i en krämig fyllning, allt inbakat i en knaprig pajdeg. Denna smakrika paj är perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen och kan serveras med en fräsch sallad som tillbehör. En riktig favorit hos både stora och små!

Ingredienser

  • Kycklingbuljong 450 ml
  • Kycklingbröst 3
  • Smör 75g
  • Purjolök 2 skivade
  • Vitlök 2 klyftor, hackade
  • Vetemjöl 50 g
  • Mjölk 200 ml
  • Vitt vin 3 msk
  • Vispgrädde 150 ml
  • Också 150 g
  • Havssalt En skvätt
  • Peppar En nypa
  • Vetemjöl 350 g
  • Smör 200 g
  • Frigående ägg, uppvispat 1
  • Kallt vatten 1 msk
  • Frigående ägg, uppvispat 1

Tillagning

  1. Hetta upp kycklingfonden i en kastrull med lock
  2. Tillsätt kycklingbröstet och låt sjuda på låg nivå
  3. Täck med lock och koka i 10 minuter
  4. Ta bort kycklingbrösten från vattnet med en tång och lägg på en tallrik
  5. Häll matlagningsspriten i en stor kanna
  6. Smält 25 g av smöret i en stor tjockbottnad kastrull på låg värme
  7. Rör ner purjolöken och stek försiktigt i två minuter, rör om då och då tills den precis mjuknat
  8. Tillsätt vitlöken och koka ytterligare en minut
  9. Tillsätt resten av smöret och rör ner mjölet så fort smöret har smält
  10. Koka i 30 sekunder, rör hela tiden
  11. Häll långsamt mjölken i pannan, bara lite i taget, rör om ordentligt mellan varje tillsats
  12. Tillsätt gradvis 250ml av den reserverade fonden och vinet, om det används, rör tills såsen är slät och tjocknat något
  13. Låt sjuda försiktigt och koka i 3 minuter
  14. Krydda blandningen, efter smak, med salt och nymalen svartpeppar
  15. Ta av från värmen och rör ner grädden
  16. Häll upp i en stor skål och täck ytan av såsen med plastfolie för att förhindra att ett skinn bildas
  17. Ställ åt sidan för att svalna
  18. Värm ugnen till 200°C
  19. Sätt in en bakplåt i ugnen för att värma upp
  20. Till degen, lägg mjöl och smör i en matberedare och mixa på pulsnivå tills blandningen påminner om fina ströbröd.
  21. Med motorn igång, tillsätt det uppvispade ägget och vattnet och mixa tills blandningen bildar en boll
  22. Portionera 250 g bakverk till locket
  23. Kavla ut den återstående degen på en lätt mjölad yta, vänd degen ofta tills den är cirka 5 mm tjock och 4 cm större än pajformen
  24. Lyft degen över kaveln och lägg den försiktigt i pajformen
  25. Tryck fast degen ordentligt på sidorna, se till att det inte finns några luftbubblor
  26. Låt det överflödiga bakverket hänga över sidorna
  27. Skär kycklingbrösten i 3 cm bitar
  28. Rör ner kycklingen, skinkan och purjolöken i den avsvalnade såsen
  29. Häll kycklingfyllningen i pajformen
  30. Pensla kanten på formen med uppvispat ägg
  31. Kavla ut den reserverade degen till locket
  32. Täck pajen med bakelselocket och tryck ihop kanterna ordentligt för att täta
  33. Putsa eventuellt överflödigt bakverk
  34. Gör ett litet hål i mitten av pajen med spetsen på en kniv
  35. Glasera toppen av pajen med uppvispat ägg
  36. Grädda på den förvärmda plåten i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun överallt och fyllningen rykande het
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen