Sirap Tart

Sirap tart är en traditionell svensk maträtt som består av en knäckig pajbotten fylld med en krämig sirapsfyllning. Den söta och karamelliga smaken från sirapen tillsammans med den knapriga botten gör denna dessert till en riktig favorit bland många svenskar. Sirap tart serveras oftast tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass för att balansera den söta smaken. Det är en enkel men otroligt god efterrätt som passar perfekt till både vardags och festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Vetemjöl 250 g
  • Smör 135 g
  • Ljus sirap 400 g
  • Ströbröd 150 g
  • Citronskal 2
  • Ägg 1, vispat

Tillagning

  1. Gör först smuldegen: mät upp mjölet i en stor skål och gnid in smöret med fingertopparna tills blandningen påminner om fina ströbröd (alternativt kan detta göras i en matberedare)
  2. Tillsätt cirka tre matskedar kallt vatten och blanda till en fast deg, linda in i matfilm och ställ in i kylen i cirka 20 minuter
  3. Värm ugnen till 200°C och sätt in en tung bakplåt i ugnen för att värma upp
  4. Smörj en djup 18 cm lösbottnad räfflad form med smör
  5. Ta bort cirka 150 g bakverk från huvudbollen och ställ åt sidan för galleröverdelen
  6. Kavla ut resten av degen tunt på en lätt mjölad arbetsyta och klä den förberedda flanformen med degen
  7. Pricka botten med en gaffel så att botten inte lyfts upp under gräddningen
  8. Lägg den reserverade degen för gallertoppen på matfilm och kavla ut tunt
  9. Äggtvätta degen och ställ åt sidan för att svalna i kylen (hushållsfilmen gör det lättare att flytta runt)
  10. Skär inte i remsor i detta skede
  11. Äggtvätta inte remsorna när de väl är på tårtan eftersom det kommer att droppa ner i sirapblandningen
  12. För att göra fyllningen, värm sirapen försiktigt i en stor panna men koka inte
  13. När den smält, tillsätt ströbröd, citronsaft och skal till sirapen (Du kan lägga till mindre citron om du föredrar mindre citrussmak)
  14. Om blandningen ser rinnig ut, tillsätt ytterligare några ströbröd
  15. Häll sirapsblandningen i den klädda formen och jämna till ytan
  16. Ta ut den reserverade degen från kylen och skär i långa remsor, 1 cm breda
  17. Se till att alla är längre än kanterna på tårtformen
  18. Äggtvätta kanten på bakverket i formen, och börja göra det vävda läggningsgittermönstret över blandningen, låt remsorna hänga över kanten på formen
  19. När gallret är på plats, använd plåtkanten för att skära av remsorna genom att trycka ner med händerna, vilket skapar en snygg finish
  20. Grädda på den förvärmda bakplåten i den heta ugnen i cirka 10 minuter tills degen har börjat få färg och sänk sedan ugnstemperaturen till 180°C
  21. Om gallret i detta skede verkar bli för mörkbrunt, täck tårtan med stanniol
  22. Grädda i ytterligare 25-30 minuter tills degen är gyllenbrun och fyllningen stelnat
  23. Ta ut tårtan ur ugnen och låt stelna i formen
  24. Servera varm eller kall
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen