Sirap Tart
Sirap tart är en traditionell svensk maträtt som består av en knäckig pajbotten fylld med en krämig sirapsfyllning. Den söta och karamelliga smaken från sirapen tillsammans med den knapriga botten gör denna dessert till en riktig favorit bland många svenskar. Sirap tart serveras oftast tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass för att balansera den söta smaken. Det är en enkel men otroligt god efterrätt som passar perfekt till både vardags och festliga tillfällen.Ingredienser
- Vetemjöl 250 g
- Smör 135 g
- Ljus sirap 400 g
- Ströbröd 150 g
- Citronskal 2
- Ägg 1, vispat
Tillagning
- Gör först smuldegen: mät upp mjölet i en stor skål och gnid in smöret med fingertopparna tills blandningen påminner om fina ströbröd (alternativt kan detta göras i en matberedare)
- Tillsätt cirka tre matskedar kallt vatten och blanda till en fast deg, linda in i matfilm och ställ in i kylen i cirka 20 minuter
- Värm ugnen till 200°C och sätt in en tung bakplåt i ugnen för att värma upp
- Smörj en djup 18 cm lösbottnad räfflad form med smör
- Ta bort cirka 150 g bakverk från huvudbollen och ställ åt sidan för galleröverdelen
- Kavla ut resten av degen tunt på en lätt mjölad arbetsyta och klä den förberedda flanformen med degen
- Pricka botten med en gaffel så att botten inte lyfts upp under gräddningen
- Lägg den reserverade degen för gallertoppen på matfilm och kavla ut tunt
- Äggtvätta degen och ställ åt sidan för att svalna i kylen (hushållsfilmen gör det lättare att flytta runt)
- Skär inte i remsor i detta skede
- Äggtvätta inte remsorna när de väl är på tårtan eftersom det kommer att droppa ner i sirapblandningen
- För att göra fyllningen, värm sirapen försiktigt i en stor panna men koka inte
- När den smält, tillsätt ströbröd, citronsaft och skal till sirapen (Du kan lägga till mindre citron om du föredrar mindre citrussmak)
- Om blandningen ser rinnig ut, tillsätt ytterligare några ströbröd
- Häll sirapsblandningen i den klädda formen och jämna till ytan
- Ta ut den reserverade degen från kylen och skär i långa remsor, 1 cm breda
- Se till att alla är längre än kanterna på tårtformen
- Äggtvätta kanten på bakverket i formen, och börja göra det vävda läggningsgittermönstret över blandningen, låt remsorna hänga över kanten på formen
- När gallret är på plats, använd plåtkanten för att skära av remsorna genom att trycka ner med händerna, vilket skapar en snygg finish
- Grädda på den förvärmda bakplåten i den heta ugnen i cirka 10 minuter tills degen har börjat få färg och sänk sedan ugnstemperaturen till 180°C
- Om gallret i detta skede verkar bli för mörkbrunt, täck tårtan med stanniol
- Grädda i ytterligare 25-30 minuter tills degen är gyllenbrun och fyllningen stelnat
- Ta ut tårtan ur ugnen och låt stelna i formen
- Servera varm eller kall
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan