Tunisisk apelsinkaka

Tunisisk apelsinkaka är en saftig och smakrik kaka som är populär i Tunisien. Den är gjord med färskpressad apelsinjuice och rivet apelsinskal, vilket ger den en frisk och fruktig smak. Kakan är oftast täckt med en söt apelsinsirap som ger den en härlig sötma och gör den perfekt som efterrätt eller fikabröd.

Ingredienser

  • Orange 1 stor
  • Strösocker 300 g
  • Olivolja 75 ml
  • Mjöl 280 g
  • Bakpulver 1 msk
  • Ägg 4 stora
  • Vanilj extrakt 2 tsk

Tillagning

  1. Värm ugnen till 190 C
  2. Smörj en 23 cm rund springform
  3. Skär bort de hårda bitarna från toppen och botten av apelsinen
  4. Skiva apelsinen och ta bort alla kärnor
  5. Purea apelsinen med skalet i en matberedare
  6. Tillsätt en tredjedel av sockret och olivoljan och fortsätt att blanda tills det är väl blandat
  7. Sikta ihop mjöl och bakpulver
  8. Vispa äggen och det resterande sockret med en elektrisk stavmixer i minst fem minuter tills det blir väldigt fluffigt
  9. Vänd ner hälften av mjölblandningen, sedan apelsinen och vaniljen, vänd sedan i resten av mjölet
  10. Blanda väl men inte för länge
  11. Häll kakblandningen i den förberedda formen och jämna ut
  12. Grädda i förvärmd ugn i 20 minuter
  13. Sänk ugnstemperaturen till 160 C och grädda igen i 30 minuter Grädda tills kakan är gyllenbrun och ett spett kommer ut rent
  14. Kyl på ett galler
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen