Silviakaka

Silviakaka är en älskad klassiker som alltid går hem vid fikastunden. Här är ett hjärtligt recept på 30 stycken av denna favorit.

Ingredienser

  • ägg 4
  • Strösocker 4 dl
  • Vetemjöl 4 dl
  • Bakpulver 2 tsk
  • Vatten 2 dl
  • Smör 250g
  • Strösocker 2,5 dl
  • Vaniljsocker 1,5 msk
  • äggulor 3
  • Kokosflingor till toppning

Tillagning

  1. Starta med att vispa ägg och strösocker till en luftig massa. Sikt ihop vetemjöl och bakpulver, och vänd försiktigt ner detta i äggsmeten. Tillsätt vatten och blanda till en jämn smet.
  2. Förbered en djup ugnsplåt (30x40 cm) genom att smörja och klä den med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i ugnens nedre del på 175°C i cirka 25 minuter. Låt kakan svalna efteråt.
  3. För glasyren, smält smör tillsammans med strösocker och vaniljsocker i en kastrull på medelvärme. Rör ner äggulorna försiktigt och fortsätt röra tills blandningen tjocknar. Ta av från värmen och låt svalna något.
  4. Bred glasyren jämnt över den avsvalnade kakan och toppa med ett generöst lager kokosflingor. För bästa resultat, låt kakan stå i kylskåpet så att glasyren stelnar innan du skär upp den i 30 lika stora bitar.
Publicerat 2024-02-13 07:56
Av Matredaktionen