Kolakakor
Kolakakor är en klassisk svensk småkaka som har förtjusat smaklökarna hos sötsaksälskare i generationer. Dessa kakor kännetecknas av sin härligt knäckiga smak och gyllenbruna färg, vilket gör dem till en omåttligt populär fikafavorit. Receptet för kolakakor är relativt enkelt, där huvudingredienserna ofta inkluderar smör, socker, och sirap.Ingredienser
- Smör 100g
- Socker 1 dl
- Vaniljsocker 1 msk
- Sirap 1 msk
- Vetemjöl 2 1/2 dl
- Bakpulver 1 tsk
Tillagning
- Sätt på ugnen på 175°C.
- Smält smöret och blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver. Använd gärna en elvisp.
- Knåda degen tills den blir enhetlig och använd sedan händerna för att forma den sista biten ordentligt.
- Dela degen i 2 delar. Forma till 2 rullar (för 30 st). Lägg dem på en plåt med bakpapper och platta ut dem till ca 0,5 cm.
- Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. Ta sedan ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Publicerat 2024-02-20 12:22
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan