Adrian Kempe, här på onsdagens träning, vill ha revansch i torsdagens VM-kvartsfinal mot Finland.
Adrian Kempe, här på onsdagens träning, vill ha revansch i torsdagens VM-kvartsfinal mot Finland. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Revanschsugen Kempe: "Inget bra minne"

Han har ett VM-guld med Tre Kronor, men också ett par mästerskapsbesvikelser där Finland stått för den ena. Nu vill Adrian Kempe ha revansch. Det är inget bra minne, säger han om kvartsfinalförlusten 2019.


Fakta: Sveriges senaste VM-finnkamper

2023, Tammerfors, gruppspel: 2–1 e str.

2022, Tammerfors, gruppspel: 3–2 e str.

2019, Kosice, kvartsfinal: 4–5 e förl.

2017, Köln, semifinal: 4–1.

2013, Stockholm, semifinal: 3–0.

2011, Bratislava, final: 1–6.

Kempe VM-debuterade med ett VM-guld i Köpenhamn 2018.

Därefter har det blivit ytterligare två VM, men där har det gått emot.

Året efter förlorade ett favorittippat Tre Kronor kvartsfinalen mot Finland efter förlängning och pandemiåret 2021 blev det dunderfiasko och missat slutspel i Riga.

Positiva Finlandsminnen ligger långt tillbaka, så de vill den 27-årige Los Angeles-stjärnan gärna fylla på.

— Det var små marginaler 2019 och övertidsförlust, det var tungt så klart. Innan dess är det väl alla gånger man slog dem i junioråren som är mina bästa minnen mot Finland. Jag har inte mött dem så många gånger på seniornivå, säger Kempe, en av två spelare kvar från 2019-laget.

Den andre är backen Marcus Pettersson.

Vibbar från guldåret

Tre Kronor tog för första gången i historien full pott på sju matcher i gruppspelet. Kempe ser likheter med det lag som vann alla sina tio matcher i Köpenhamn 2018 på väg till guldet. Den gången tappade Tre Kronor dock en poäng i gruppspelet.

— Spelmässigt känns det liknande, det känns som vi har en bra grupp, vi har vunnit alla grundseriematcher, vi har ett bra stäm både på och utanför isen, säger han och fortsätter:

— Oavsett vilket motstånd vi mött så har vi kommit ut och gjort de rätta grejerna, speciellt mot Slovakien i går kom vi ut och spelade riktigt bra. Det kändes som vi var ganska överlägsna, så det kan vi bygga på i de tre sista matcherna.

"Lite frustrerande"

Det enda som grämer Kempe efter sju spelade matcher är att målnollan är intakt. Det har blivit fem assist på sju matcher trots spel i förstakedjan och i powerplay.

— Det är klart, ibland blir det lite frustrerande. Men jag tycker att jag handskas bättre med det nu än när man var yngre. Då tänkte man lite mer. Nu tycker jag ändå att jag har spelat bra. Så länge laget vinner är jag jättenöjd med det. Förhoppningsvis kan man få in någon puck i slutspelet, säger Adrian Kempe.

I stället har han skruvat upp det fysiska spelet. Något som den 187 centimeter långe och 91 kilo tunge forwarden jobbat på genom åren.

— Jag är ju stor och stark så det är något jag har försökt göra mer för varje säsong. I år hade jag väl mest tacklingar någonsin i min karriär, så jag försöker spela fysiskt, säger Kempe.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!