Lördag 29 Jan
Stockholm

Beslut om Partille Cup hotar ungdomsturneringar

Beslutet från Kammarkollegiet riskerar att stoppa cuper och läger. Arkivbild.
Beslutet från Kammarkollegiet riskerar att stoppa cuper och läger. Arkivbild. Foto: TT

Det är Kammarkollegiet som beslutat att Partille Cup ska räknas som en paketresa och därför omfattas av paketreselagen och resegarantilagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Det här är resegaranti

Resegaranti innebär att du som reseaktör avsätter pengar som garanti för att resenärerna ska kunna få ersättning om någon del av deras paketresa eller sammanlänkade researrangemang inte kan fullgöras på grund av att du som researrangör blir insolvent.

Resegarantin ska täcka alla förskott som resenärerna har betalat, till exempel anmälningsavgifter och slutbetalningar. Den ska i vissa fall även täcka kostnader för hemtransport och inkvartering i väntan på hemtransport. Syftet med resegarantin är att dina resenärer inte ska förlora några pengar om deras resa ställs in eller avbryts.

Det lägsta belopp för resegaranti är 50 000 kronor. Den ska vara så stor att den ersätter dina resenärers ekonomiska förluster om resan måste ställas in eller avbrytas.

Källa: kammarkollegiet.se

— Vi känner oss tvingade att göra det, med tanke på de konsekvenser på barn- och ungdomsidrott det kan få, säger Patrik Brandt, ordförande i Sävehof.

Det innebär att Sävehof måste ordna en resegaranti till Kammarkollegiet som motsvarar den totala summan av samtliga anmälningsavgifter plus 10 procent.

Klubben, med stöd av Riksidrottsförbundet (RF), har överklagat beslutet till både förvaltningsrätten och kammarrätten – men fått avslag.

"Prejudikatintresse"

Nu väljer Sävehof att söka prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Anledningen till att RF involverat sig i frågan är att det finns en rädsla för att beslutet ska påverka även andra cuper och läger. Ärendet har ett "prejudikatintresse", anser RF:s ordförande Björn Eriksson.

— Det är exakt det vi är rädda för. Annars kanske vi inte går in i en skattefråga som rör en av våra föreningar, säger han.

Resurser saknas

Enligt Björn Eriksson är problemet att små och ideella idrottsföreningar inte har tillräckliga resurser för att kunna täcka en sådan resegaranti och då blir det lättare att ställa in eller avstå helt från att arrangera barn- och ungdomscuper.

— Det finns inte de resurserna för den lilla förening som jobbar med ideella pengar och annat. Då finns inte alltid de resurserna att plocka fram de här pengarna och då är det enklare att ställa in dessa turneringar och avstå från att anordna barn- och ungdomscuper, säger Eriksson.

Patrik Brandt håller med.

— Vi kommer att få ekonomiska problem men vi och de stora, som Gothia Cup och Häcken (som arrangerar) hade nog rett ut det. Men de mindre föreningarna hade nog fått det jobbigt. Det är därför det är principiellt viktigt, säger han.

Nästa steg: Ändra lagen

Om Sävehof än en gång får avslag på överklagandet finns det bara en annan väg att gå, enligt Björn Eriksson.

— Skulle det visa sig att den (rättstillämpningen) är korrekt, givet hur lagen är skriven, så blir nästa steg att vi säger till politikerna att vi vill att de skriver om lagen, för det här kan inte vara avsikten, säger han och fortsätter:

— Lagen är egentligen inte gjord för oss.

Patrik Brandt anser att en lagändring i sådant fall är ett måste.

— Det är det enda rätta, allt annat skulle vara ett svek mot våra ungdomar. Jag tror inte att någon politiker vill svika våra barn och ungdomar, säger han.

Men att ställa in Partille Cup, som avgörs den 4-9 juli, är inte ett alternativ.

— Det skulle vara ett svek, vi kommer göra allt för att försöka arrangera. Vi får ordna någon rik ängel som löser bankgarantin.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Från hotellrum till hjälteroll: "Går för guld"

Publicerades: 2 timmar sedan

Solbergs hyllning: "Han är magisk"

Publicerades: 2 timmar sedan

spel-Powerplay

Publicerades: 2 timmar sedan

Ishockey-Hockeyallsvenskan

Publicerades: 2 timmar sedan

ridsport-Int hopptävl

Publicerades: 3 timmar sedan

Fotboll-League championship

Publicerades: 3 timmar sedan