Joakim Billtén
Joakim Billtén skriver om att en stor del av polisens resurser går till att ta hand om människor som inte kan hantera alkohol. På bekostnad av att utreda till exempel sexuella övergrepp och våldtäkter. - Foto: Privat/TT

Om du söp mindre skulle polisen kunna lösa fler våldtäkter

Joakim Billtén​: "Så vad sägs om att kanske strunta i att dricka de två första månaderna år 2018 och se hur många våldtäktsmän polisen då lyckas få fast?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen framträdde Erik Hörstadius i nationell, rikstäckande tv och berättade hur han mot sina barns vilja kommer att dricka sig full på julafton då vi i Sverige tydligen lever i en spritkultur.

Det är anmärkningsvärt på flera plan, i synnerhet i ljuset av Eriks kritik av #metoo rörelsen som upplyser om problem med sexuella övergrepp, eftersom sambandet mellan sexuella övergrepp och alkohol är något som är väl känt för i princip alla.

I samma program diskuteras även den gruppvåldtäkt i Fittja som på senaste tiden väckt en folkstorm, där människor är upprörda över att samhället ser ut som det gör. En stor anledning till att domstolen inte kunde utdöma en fällande dom anses vara att polisens förundersökning var undermålig, vilket i sin tur anses bero på resursbrist.

Om man betänker att enligt BRÅ begås sex av tio misshandelsbrott av berusade förövare och att i 35 procent av fallen är även offret berusat kan man förstå att alkohol utgör en mycket förhöjd risk för kriminalitet. Därav finns det en uppenbar koppling mellan svenskarnas alkoholkonsumtion och bristen på polisiära resurser. 

Den som inte tror mig är välkommen att ställa sig på krog- och fylletäta Medborgarplatsen i Stockholm en helgkväll och räkna poliser. 

Alkoholforskaren Mats Ramstedt vid Karolinska Institutet uppskattar att om alkoholkonsumtionen minskar med 1 liter sprit per år, så minskar brottsligheten med 10 procent. 10 procent är ganska mycket, och hade varit drömsiffror för vilken regering som helst att visa upp.

Så nästa gång du klagar på polisen, staten eller använder den högst diffusa termen “samhället” bör du betänka att det är du, jag och alla andra som utgör samhället. Samhällsproblem beror alltså på oss.

Så vad sägs om att kanske strunta i att dricka de två första månaderna år 2018 och se hur många våldtäktsmän polisen då lyckas få fast?

Joakim Billtén

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att inleda 2018 med två vita månader?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.