Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pär och Julia, 15 år: "Politikerna måste sluta ignorera SD!"

- 04/12/2014, 10:22 -
Julia Lindberg och Pär Sparresäter

Julia Lindberg och Pär Sparresäter

Privat

Pär Sparresäter och Julia Lindberg: "Invandringen är faktiskt en viktig fråga, och SD är det enda parti som vågar ta upp det. När vi vänder ryggen mot SD, vänder vi även ryggen mot folket."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi har en turbulent tid framför oss. Sedan SD gick ut med att de inte stöder de rödgrönas budget har det blivit kaos i Sveriges politik. För de som stöder en rödgrön regering är detta mer eller mindre ett nederlag. Vad detta kommer leda till är oklart, men det är tydligt att Stefan Löfven just nu jobbar i motvind. Något som får oss att fundera lite. Hur har partierna i riksdagen behandlat SD?

Nästan 13 procent av Sveriges befolkning röstade i höstas på SD i riksdagsvalet. Det är därför dags att vi använder våra öron och lyssnar på SD. 

Invandringen, SD:s hjärtefråga, är faktiskt en viktig fråga. Hur vi ska lösa det på bästa sätt är däremot en annan. Sverigedemokraterna är det enda parti som vågar ta upp frågan. Vart vänder sig då de personer som vill ha en förändring inom just detta område? Vart skulle de annars vända sig, när ingen av de andra partierna vill ta tag i frågan? I riksdagen har det talats om samarbete över blockgränsen, för att neutralisera bort SD. 

Ska partier med helt olika politik samarbeta, endast för att frysa ut ett annat parti?  Politikerna från de andra partierna måste ta tag i dessa frågor och ge ett tydligt svar på dem i stället för att bara hålla för öronen när SD talar. Om politiker håller för öronen och inte lyssnar på partiet så är det många som tycker synd om dem, vilket i regel leder till ännu fler röster.

Många politiker från andra partier säger att SD:s framgångar skrämmer dem. Trots det så försöker de inte lösa problemet utan låter bara deras framgångar fortsätta i samma tempo. De säger att SD har fel, men kommer inte med egna exempel på varför SD har fel och de själva har rätt.

Om Sverigedemokraternas inflytande ska minska funkar det inte att ignorera dem, hålla för öronen och hoppas att de ska bli mindre. De övriga politikerna måste berätta varför SD har fel och vad de själva tycker i dessa frågor. Det är ingen politiker från något annat parti än SD som tar upp frågor som till exempel invandring. De vet att SD har störst stöd i dessa frågor, och väljer därför att i stället fokusera på frågor där de vet att de själva har stort stöd. Det finns dock en anledning till att SD har störst stöd i dessa frågor. Anledningen är att många är okunniga om politik och inte vet var de andra partierna står i frågorna. Det handlar om okunnighet, inte om att SD har rätt eller fel.

Ingenting blir heller bättre när SD-politiker, eller politiker överhuvudtaget, utsätts för hot. Sverigedemokraterna har blivit en måltavla. Hot har riktats mot både partiet och enskilda politiker. Dessa hot leder till att människor tycker synd om partiet och ger dem sin röst. Detta betyder att hot = större stöd för partiet, vilket kanske inte var meningen med hoten från början?

Det vi alltså vill belysa är att SD:s frågor måste tas på allvar. Personligen håller vi inte med dem, men de sitter i riksdagen med nästan 13 procent av rösterna och är därför Sveriges tredje största parti. Tillsammans med alla andra partier vi röstat fram sitter de i riksdagen, men de fem partier som är mindre än SD får ändå mer makt än dem. Det är dags att skapa en plan för hur invandringen ska hanteras. När vi vänder ryggen mot SD, vänder vi även ryggen mot folket. 13 procent av folket. Vi måste börja tala om invandring, ta det på allvar, om vi inte vill att SD ska växa ytterligare.

Pär Sparresäter och Julia Lindberg

Ska politikerna sluta ignorera SD?