Man behöver inte strykjärn för att stryka skjortan.
Man behöver inte strykjärn för att stryka skjortan. - Foto: Illustration Nyheter24

Så stryker du enkelt kläderna – utan strykjärn

Många vet att det är svårt att stryka sina kläder om man inte har ett strykjärn, men som tur är finns det knep att använda sig av istället.


Om du inte har tiden eller orken att stryka kläderna med strykjärn, finns det andra vägar att gå. Nyheter24 har samlat tre alternativ till att stryka kläderna som kan vara värda att försöka sig på nästa gång du behöver snygga till outfiten.

Duscha för att stryka kläderna

Att duscha för att stryka kläderna utnyttjar effekten av ånga för att mjuka upp och släta ut vecken. Detta är hur du gör det:

För det första, häng upp ditt plagg på en galge, se till att den är jämnt utsträckt och fri från tyngre veck. Häng galgen på en passande plats i ditt badrum, gärna på ett ställe som är säkert från direkt vattenstänk, men ändå exponerat för ångan som genereras från duschen.

Sedan, starta duschen och ställ in temperaturen till het men inte brännande. Det är ångan som genereras av det heta vattnet som kommer att göra jobbet, så det är viktigt att du håller dörren och eventuella fönster stängda för att förhindra att ångan undslipper.

Låt duschen vara igång i 10 till 15 minuter, eller tills badrummet fyllts med tillräckligt med ånga. Om ditt plagg är särskilt veckat, kan du behöva låta det hänga lite längre.

När du har avslutat duschen, låt ditt plagg hänga kvar i badrummet tills det har torkat helt. Detta kan ta några timmar, beroende på tyget, så planera i förväg om du behöver plagget till en viss tid.

Så får du bort solkrämsfläckarna från kläderna 

Hårtorken är effektiv för att stryka kläder

En hårtork är ett mångsidigt verktyg som du kan använda för att stryka dina kläder när du inte har tillgång till ett strykjärn. Följ dessa steg för att använda din hårtork på ett effektivt sätt:

Först och främst, spraya en lätt dimma av vatten på områdena i ditt plagg som har veck. Du kan använda en sprayflaska för detta ändamål, men var försiktig så att du inte blöter tyget.

Placera ditt plagg på en platt yta, som ett bord eller en säng, och sträck ut det så att det är så jämnt som möjligt. Rikta din hårtork mot de våta, veckade områdena, håll den på ett säkert avstånd för att förhindra överhettning eller eventuell skada på tyget.

Använd en låg till medium värmeinställning på din hårtork, och börja blåsa tills det veckade området börjar torka och vecken börjar släta ut. Var noga med att röra hårtorken fram och tillbaka, och inte låta den stanna på ett ställe för länge.

Om du ser att veck inte försvinner, kan du försiktigt sträcka ut tyget med din fria hand medan du fortsätter att blåsa. När tyget har torkat, bör vecken ha försvunnit. Om de fortfarande finns kvar, kan du upprepa processen tills du uppnår önskat resultat.

Enkla knepen – så håller du handduken fräsch länge

Stryk kläder med plattång eller locktänger

Plattänger och locktänger, även om de främst är avsedda för hår, kan fungera som en utmärkt lösning för att stryka kläder. Så här går du tillväga:

Innan du börjar, rengör plattången eller locktången noggrant för att säkerställa att det inte finns några rester av hårprodukter som kan överföras till ditt plagg.

Anslut din plattång eller locktång och låt den värmas upp till en lämplig temperatur. Kom ihåg att olika tyger tål olika nivåer av värme, så det är bäst att starta på en lägre temperatur och sedan gradvis öka om det behövs.

Placera en liten del av ditt plagg mellan plattorna och pressa försiktigt ihop dem, precis som du skulle göra när du stryker hår. Dra plattången eller locktången över det veckade området, men se till att inte lämna den på ett ställe för länge för att undvika att bränna eller skada tyget.

Efter varje drag, sträck ut tyget och utvärdera resultatet. Om veck kvarstår, upprepa processen tills du är nöjd med resultatet. Var noga med att inte använda detta verktyg på mycket ömtåliga eller värmeintoleranta tyger.

/
Hem
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!