Hål i kläderna är aldrig kul.
Hål i kläderna är aldrig kul. - Foto: Stella Pictures / Pexels

6 vanliga tvättmisstag – därför blir det hål i dina kläder

Att det blir hål i kläderna efter tvätten är vanligt och otroligt irriterande. Undvik dessa misstag för att se till att det inte händer.


1. Du tvättar för mycket

Kläder som ofta bärs och tvättas kan naturligt börja slitas. Varje tvättcykel utsätter klädesplagget för friktion och mekanisk belastning som på sikt kan försvaga fibrerna i tyget. Om detta upprepas under en längre period kan det leda till att tyget blir så försvagat att det blir hål. Detta är särskilt vanligt i områden som är mer utsatta för slitage, som armbågar och knän. Att följa tvättinstruktionerna och undvika överdriven tvätt kan hjälpa till att minimera detta slitage.

2. Du tvättar för hårt

Om du tvättar med för höga temperaturer eller alltför aggressiva tvättprogram kan kläderna skadas. Värmen och den kraftiga mekaniska belastningen kan försvaga och till och med bryta textilfibrerna, vilket leder till att tyget blir skört och lättare går sönder. Olika material kräver olika typer av omsorg, och att använda ett program som är för hårt för ett visst material kan orsaka hål. Det är därför viktigt att noggrant följa tvättinstruktionerna som finns på klädernas etiketter och välja rätt tvättprogram för varje typ av tyg.

Enkla knepen – så får du enkelt bort fettfläckarna från köksskåpet

3. Du sorterar tvätten fel

Att tvätta kläder med olika textur och hårdhet tillsammans kan leda till problem. Till exempel kan ett par jeans med hårda sömmar och nitar gnugga mot ett mjukt bomullsplagg och försvaga eller skada tyget. Genom att blanda dessa olika typer av kläder under tvättcykeln kan den hårda gnidningen orsaka att fibrerna i det mjukare materialet går av och bildar hål. För att förhindra detta bör du sortera kläderna efter material och tjocklek och tvätta liknande föremål tillsammans. Det kan även vara en bra idé att använda tvättpåsar för mer känsliga plagg för att ge dem extra skydd i tvätten.

4. Du använder fel tvättmedel

Användning av för mycket tvättmedel eller ett tvättmedel som inte är lämpligt för det specifika materialet kan leda till problem. För mycket tvättmedel kan lämna kvar rester som klumpar sig på tyget, och över tid kan detta försvaga fibrerna och skapa hål. Fel typ av tvättmedel kan vara för hårt mot vissa textilier och bryta ner dem snabbare än normalt. Det är viktigt att dosera rätt och välja ett tvättmedel som är lämpligt för klädernas material och färg för att undvika denna typ av skada.

Så rengör du enkelt dina vita skor – oavsett material

5. Du glömmer saker i fickorna

Små föremål som mynt, nycklar eller andra hårda objekt som har glömts kvar i fickorna kan orsaka skador på kläderna under tvättcykeln. Dessa föremål kan hamna mellan kläderna och trumman och slå mot tyget med betydande kraft när trumman roterar. Denna repetitiva slagning kan försvaga tyget och leda till hål. Det är alltid en bra idé att dubbelkolla fickor och andra gömda delar av kläderna innan du tvättar dem för att säkerställa att inga sådana föremål finns kvar.

6. Din tvättmaskin är skadad

Hål i kläder kan ibland orsakas av själva tvättmaskinen. Om det finns skarpa kanter, utskjutande delar eller skadade komponenter i trumman kan dessa komma i kontakt med kläderna och skada dem under tvättcykeln. Detta kan hända om en del av trumman är trasig eller om det finns något fastkilat, som en bh-bygel. Att undersöka och underhålla tvättmaskinen, inklusive att kolla trummans insida för eventuella skarpa kanter eller skadade delar, kan hjälpa till att förhindra denna typ av skada på kläderna.

Läs mer här:

Så fräschar du till kläderna i tvätten – utan sköljmedel

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!