Att hålla kökshandduken fräsch kan vara utmanande.
Att hålla kökshandduken fräsch kan vara utmanande. - Foto: Illustration Nyheter24

Enkla knepen – så håller du kökshandduken fräsch länge

Hur ofta ska man egentligen tvätta sin kökshandduk? Här har du svaret – och några andra enkla knep för att hålla kökshandduken fräsch länge.


1. Så ofta bör du tvätta din kökshandduk

Kökshanddukar samlar upp smuts, fett, matpartiklar och andra föroreningar under användning. Dessutom, eftersom de ofta blir våta, kan de bli en perfekt grogrund för bakterier och mögel. För att förhindra detta är det viktigt att tvätta dem regelbundet. Hur ofta du behöver tvätta dem beror på hur mycket du använder dem. Om du använder dem flitigt varje dag kan det vara lämpligt att tvätta dem varje eller varannan dag. Om du inte använder dem så mycket kan det räcka att tvätta dem en gång i veckan. När du tvättar handdukarna, glöm inte att använda varmt vatten och tvättmedel!

Stinkande kylskåp? Så blir du enkelt av med lukten

2. Torka kökshandduken ordentligt

Efter att du har tvättat handduken, eller efter att du har använt den för att torka något, är det viktigt att låta den torka helt. Bakterier trivs i fuktiga miljöer, så en våt handduk kan snabbt bli ett bakteriebo. Häng upp handduken så att den kan lufttorka helt. Om det är möjligt, häng den i solen eftersom solens UV-strålar också kan hjälpa till att döda eventuella kvarvarande bakterier. Om du inte kan hänga den ute, häng den på en krok eller ställ den på en hållare inne i köket så att den får maximal exponering för luft. Försök att undvika att vika den eller rulla upp den medan den fortfarande är fuktig, eftersom detta kan förhindra att den torkar helt och skapa en miljö där bakterier kan växa.

Få bort nästan ALLA fläckar – med detta billiga supermaterial

3. Försök att inte använda samma kökshandduk för olika ändamål

När du lagar mat i köket, kan olika typer av bakterier och föroreningar komma i kontakt med handduken. Till exempel, om du torkar av rå kyckling och sedan använder samma handduk för att torka av händerna eller disken, kan du oavsiktligt sprida skadliga bakterier. Detta kan vara särskilt farligt om bakterierna kommer från rått kött, eftersom det kan leda till matförgiftning. För att förhindra detta, överväg att ha flera handdukar till hands och använda varje handduk för ett specifikt ändamål. Till exempel, en handduk för att torka av rå mat, en för att torka händerna, och en för att torka av disken.

Så stryker du enkelt kläderna – utan strykjärn

4. Blekmedel och vinäger kan vara bra för kökshanduken

Att använda blekmedel eller vinäger vid tvättning kan hjälpa till att döda bakterier och hålla handduken luktfri. Blekmedel är mycket effektivt mot många typer av bakterier, men det kan bleka färgade handdukar. Om dina handdukar är färgade, leta efter ett blekmedel som är säkert för färgade textilier. Vinäger kan vara ett bra alternativ om du inte vill använda blekmedel. Vinäger har naturliga antibakteriella egenskaper och kan också hjälpa till att neutralisera dåliga lukter. För att använda vinäger, tillsätt bara en kopp vit vinäger till tvättmaskinen när du tvättar handdukarna.

Läs mer här:

Enkla knepen – så håller du handduken fräsch länge

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!