Vissa saker passar bättre utanför garaget.
Vissa saker passar bättre utanför garaget. - Foto: Illustration Nyheter24

Det ska du aldrig förvara i garaget – kan förstöras

Garaget är en perfekt plats för bilen och ett användbart förvaringsutrymme. Men det finns vissa saker du alltid borde hålla borta därifrån.


1. Mat passar inte i garaget

Att förvara mat i garaget är en dålig idé av flera anledningar. För det första kan det locka skadedjur som råttor, möss, insekter och till och med vilddjur om garaget inte är tillräckligt säkert. För det andra, matvaror, särskilt de som är öppna eller färskvaror, kan förstöras av de temperaturfluktuationer som ofta förekommer i garaget. Fukt kan också vara ett problem, eftersom det kan bidra till mögel och bakterietillväxt. Dessutom kan lukt från maten sprida sig till andra föremål som förvaras i garaget.

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

2. Håll färg borta från garaget

Färg förvaras bäst på en sval, torr plats där temperaturen är konstant. Om färgburken utsätts för temperaturväxlingar, kan färgens konsistens och kvalitet förändras. Det kan leda till att färgen klumpar sig, blir för tunn eller helt enkelt förlorar sin effektivitet. Dessutom kan burkar rosta i fuktiga förhållanden, vilket kan leda till att de läcker och skapar en potentiell fara.

Så ökar du enkelt värdet på hemmet – utan att renovera

3. Propan är farligt att förvara i garaget

Propan är en mycket brandfarlig gas som kan explodera om den utsätts för värme eller eld. Om du förvarar en propantank i ditt garage och det finns någon form av gnista - från att du startar bilen, till exempel - kan det leda till en explosion. Dessutom, om propan läcker, kan den fylla garaget och bli en osynlig och luktfri fara. Det är bäst att förvara propan utomhus på en väl ventilerad plats och borta från några potentiella värmekällor.

7 enkla tips för att hålla det städat i hemmet – hela tiden

4. Vissa typer av elektronik passar inte i garaget

Elektroniska enheter är känsliga för temperatur och fukt, vilka båda kan variera kraftigt i ett garage. Elektronik kan skadas eller till och med förstöras av extrem kyla eller värme, och fukt kan orsaka korrosion på elektriska komponenter och kretskort. Dessutom kan damm som samlas i ett garage försvåra kylningen av elektroniska enheter och därmed förkorta deras livslängd.

5. Papper och textil bör förvaras utanför garaget

Både papper och textil är känsliga för fukt, vilket kan leda till mögel och i fallet med papper även till att det blir sprött och går sönder. Extrema temperaturer kan också skada dessa material. Textilier kan försvagas, krympa eller till och med ruttna, medan papper kan blekas eller missfärgas. Dessutom kan båda dessa material locka insekter och skadedjur.

Få ditt vardagsrum att se större ut – 7 enkla knep

6. Ingen medicin i garaget

Mediciner är utformade för att förvaras under specifika, ofta svala och torra förhållanden. I ett garage, där temperatur och fuktighet kan fluktuera avsevärt, kan medicinernas effektivitet minska. I värsta fall kan dessa förändringar göra medicinen farlig att konsumera. Det är alltid bäst att förvara mediciner i enlighet med tillverkarens anvisningar, vilket oftast innebär att de bör förvaras inomhus.

7. Förvara inte vin i garaget

Vin är en annan vara som är mycket känslig för temperaturförändringar. Idealiskt sett bör vin lagras i en temperaturkontrollerad miljö, som en vinkällare, där temperaturen hålls konstant. Temperaturfluktuationer i garaget kan orsaka att vinets smak och konsistens förändras. Dessutom kan vinflaskornas korkar torka ut om de utsätts för för torra förhållanden, vilket kan leda till att luft kommer in i flaskan och förstör vinet.

Läs mer här:

Det ska du ALDRIG sätta i diskmaskinen – kan förstöras direkt

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!