Vissa hundraser skäller mindre än andra.
Vissa hundraser skäller mindre än andra. - Foto: Illustration Nyheter24

Här är hundraserna som skäller minst – joddlar i stället

Ingen tycker om när hundar skäller för mycket. Dessa sju hundraser gör det allra minst – och en kan till och med joddla i stället.


1. Basenji

Basenji, ofta kallad "den skällfria hunden", är en unik ras ursprungligen från centrala Afrika. Basenjis är kända för sin unika röst; de skäller faktiskt inte i traditionell mening. Istället gör de ett ljud som liknar en blandning av joddel och skratt, kallat "baroo". Det är ett ganska ovanligt och fascinerande ljud som inte är lika genomträngande eller störande som ett traditionellt hundskall. Basenjis brukar använda lätet mer sparsamt än vad andra raser skäller, vilket gör de till ett utmärkt val för dig som föredrar en tystare hund.

2. Shih Tzu

Shih Tzus är kända för deras vänliga och avslappnade temperament. De härstammar från Kina, där de avlades för att vara sällskapshundar i det kinesiska hovet. Shih Tzus skäller generellt sett mindre än andra raser. De brukar vara ganska lugna och tillfredsställda inomhus, vilket gör dem till bra husdjur för dig som bor i lägenhet och stadsområden. Med det sagt, Shih Tzus kan skälla om de känner sig rädda eller behöver varna sina ägare för något.

Här är husdjuren som lever längst – vid din sida i över 50 år

3. Newfoundland

Denna hundras är stor, men känd för sitt lugna och milda temperament. De är mycket tålmodiga, vänliga och älskar att vara runt människor, vilket gör dem till ett utmärkt val för familjer. Newfoundlands skäller inte ofta. De är ofta väldigt tysta och lugna inomhus och kommer sällan att skälla om de inte känner att det är absolut nödvändigt. Som med alla hundraser kan de dock skälla om de är rädda, understimulerade, uttråkade, eller behöver varna sina ägare för något. 

4. Berner Sennenhund

Berner Sennenhundar är stora arbetsdjur som härstammar från Schweiz. De är kända för sitt lugna temperament och deras lojalitet mot deras familj. Även om de vanligtvis är tysta och lugna, kan de skälla om de känner ett hot mot deras familj eller hem, vilket är ett resultat av deras instinktiva vaktbeteende. Ändå är deras skällande sällan "skälligt", utan det brukar vara en enstaka kraftfull varning om att något inte står rätt till.

Här är hundraserna som lever kortast – kan dö efter 5 år

5. Clumber Spaniel

Clumber Spaniels är lugna och försiktiga hundar som tenderar att vara väldigt tysta. Dessa hundar skäller inte mycket, och när de gör det, är det ofta ett djupt, dovt ljud snarare än ett högt, genomträngande skall. Clumber Spaniels kan vara lite reserverade mot främlingar men är kända för att vara extremt lojala mot sina familjer. Med rätt uppfostran och träning kan du förvänta dig en tyst hund som endast skäller när det är nödvändigt.

6. Fransk Bulldog

Franska bulldoggar är kända för deras tysta och lugna temperament. De skäller generellt sett endast när det är nödvändigt, men det kan förstås ske ibland. Att hålla dem engagerade med regelbunden motion och mental stimulering kan bidra till att minska frekvensen av skällande. Det är också viktigt att nämna att de kan göra andra, mindre högljudda ljud, som snarkningar eller grymtningar, på grund av deras korta nos.

Bli jyckens favorit – 7 nyttiga sommarsnacks för hundar

7. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniels är kända för sitt milda och lugna temperament. Dessa hundar är oftast tysta och skäller sällan. När de skäller, tenderar det att vara ett milt och ogenomträngande skall. De kan bli mer benägna att skälla om de är rädda, upphetsade, eller känner att deras territorium är hotat. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!