Vissa hundraser är snabbare än andra.
Vissa hundraser är snabbare än andra. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Här är de allra snabbaste hundraserna – springer över 70 km/h

Olika hundar är olika snabba – men vilka raser är snabbast? Här är en lista på sju hundraser som kan springa i väldigt höga hastigheter.


1. Greyhound

Greyhounds är kanske mest kända för deras användning inom hundsport, speciellt inom greyhound racing. Dessa hundar är otroligt snabba och har en smal, atletisk kropp som är perfekt för att springa. Deras smala, strömlinjeformade form och starka muskulatur tillåter dem att nå hastigheter upp till 72 km/h. Men trots deras idrottsförmåga, är de också kända för att vara mycket lugna och milda hundar. De gillar att koppla av och tillbringa tid med sina ägare och de blir ofta beskrivna som "världens snabbaste soffpotatisar". Detta, tillsammans med deras tysta och lugna natur, gör dem till utmärkta husdjur.

2. Saluki

Salukis är en mycket gammal ras, och det finns bevis för att de har funnits i över 4,000 år. De kallas ofta "de kungliga hundarna av Egypten" eftersom de ses i gamla egyptiska konstverk, vilket indikerar att de var uppskattade av faraoner. Dessa hundar är otroligt snabba, de kan nå hastigheter upp till 68 km/h, vilket gör dem till en av de snabbaste hundraserna i världen. De har en smal kropp, långa ben och en djup bröstkorg för att tillåta bra hjärt- och lungkapacitet, alla anpassningar för att springa. Men likt greyhounds, är salukis ofta lugna och tysta hemma, och de är kända för att vara lojala och känsliga mot sina ägare.

Här är de snabbaste tamkatterna – springer upp till 50km/h

3. Afghanhund

Afghanhundar är kanske mest kända för sin distinkta, långa och silkeslena päls. Men trots denna praktfulla päls, är dessa hundar otroligt snabba och atletiska. De kan nå hastigheter upp till 64 km/h. Afghanhundar har en stark jaktinstinkt och var ursprungligen avlade för att jaga hjortar, leoparder och andra stora spel i det tuffa terrängen i Afghanistan. Hemma är de dock ofta mycket oberoende och stolta hundar, även om de också kan vara kärleksfulla och lojala mot sina ägare. De kräver regelbunden motion för att hålla sig friska och lyckliga, samt regelbunden grooming på grund av deras långa päls.

4. Whippet

Whippets kan beskrivas som en mindre version av en greyhound, med en liknande slank och atletisk kropp. De var ursprungligen avlade i England för att jaga småspel och för att delta i hundlopp, varför de kan nå hastigheter upp till 61 km/h. Trots deras snabbhet och jaktinstinkt är de generellt lugna och kärleksfulla husdjur när de är inomhus. De gillar att leka, men också att koppla av och mysa med sina ägare.

Här är de 7 hundraser som är glupskast – älskar att äta

5. Borzoi

Borzoi, även känd som rysk vinthund, var ursprungligen avlad för att jaga vargar, rävar och harar i det stora ryska landskapet. Dessa stora, eleganta hundar kan nå hastigheter upp till 58 km/h och har en stark jaktinstinkt. Trots deras storlek och hastighet är borzois kända för att vara lugna och självständiga husdjur. De gillar att få motion, men har också en kärlek till soffan och de kan bli mycket fästa vid sina ägare.

6. Dalmatiner

Dalmatiner är en omisskännlig ras på grund av deras vita päls med svarta eller leverfärgade fläckar. Dessa hundar har en lång historia och var ofta använda som karriärhundar, vilket betyder att de var tränade för att springa bredvid häst och vagn. Denna historia har gett dem en stark uthållighet och de kan springa i hastigheter upp till 60 km/h. Trots deras energi, är de också kända för att vara lojala och kärleksfulla husdjur, med en stark koppling till sina ägare. De kräver mycket motion och mental stimulans för att hålla sig lyckliga och friska.

7. Jack Russell Terrier

Trots sin mindre storlek jämfört med de andra raserna på den här listan, är Jack Russell Terrier otroligt snabb och energisk. Dessa hundar kan nå hastigheter upp till 56 km/h och har en stark jaktinstinkt. De är kända för deras oräddhet och deras outtröttliga energi. Dessa hundar älskar att leka, gräva och utforska, och kräver en hel del motion och mental stimulans för att hålla sig lyckliga. Trots deras energinivåer är de också mycket kärleksfulla och lojala mot sina ägare.

Läs mer här:

Här är hundraserna som är långsammast – gillar att slöa

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!