Art déco är en intressant och spännande stil att inspireras av när du inreder ditt hem.
Art déco är en intressant och spännande stil att inspireras av när du inreder ditt hem. - Foto: Illustration Nyheter24

Så inreder du ditt hem i Art déco – 7 enkla tips

Inredningsstilen Art déco från 20-talet har återigen blivit populär. Här är en guide på hur du inreder ditt hem i den eleganta stilen.


1. Art déco – färger och material

Art déco-stilen är känd för sin användning av djupa och lyxiga färger som guld, silver, svart och djuprött. Dessa färger kan användas som bas eller som accentfärger för att verkligen fånga den glamourösa känslan som är typisk för denna stil. Material som mässing, krom, och rostfritt stål ger en distinkt och elegant touch. Använd lackerat trä, speglar och glas för möbler och accenter för att förstärka den lyxiga känslan.

2. Art déco – möbler

Möblerna i Art déco-stilen kännetecknas av släta, rena linjer och geometriska former. Välj soffor och stolar klädda i läder eller lyxiga tyger som sammet för att komplettera stilen. Leta efter möbler med inläggningar i exotiska träslag eller med metallaccenter, som kan fungera som utmärkta blickfång i rummet. Målet är att skapa en miljö som känns både sofistikerad och tidlös.

Få ditt vardagsrum att se större ut – 7 enkla knep

3. Art déco – belysning

Belysningen spelar en central roll i Art déco-inredningen. Välj eleganta bordslampor och golvlampor som har geometriska mönster och detaljer i metall för att förstärka temat. Stora kristallkronor och glaslampor är också typiska för denna stil, och de kan användas för att skapa ett dramatiskt och centralt fokus i ett rum.

4. Art déco – golv och väggar

För golvet, överväg att använda klassiska material som svart och vit marmor, eller skapa intressanta mönster med kakel. Väggarna kan kläs med tapeter som har geometriska eller abstrakta mönster för att ge rummet en distinkt Art déco-känsla. Stora speglar med utsmyckade ramar kan också användas som dekorativa element och hjälper till att förstärka den övriga inredningen.

5. Art déco – konst och dekoration

Konst och dekoration är viktiga aspekter av Art déco-stilen. Använd tavlor och tryck med typiska teman som skyskrapor, bilar eller abstrakta mönster för att skapa visuellt intresse. Skulpturer och föremål i brons och andra metaller kan placeras runt om i rummet för att ge en rik och mångfacetterad känsla. Glöm inte heller att lägga till dekorativa accenter som vaser och skålar i keramik eller glas.

Så ökar du enkelt värdet på hemmet – utan att renovera

6. Art déco – textilier

Textilierna i ett Art déco-inrett rum ska vara lyxiga och tunga. Välj gardiner och kuddar i material som sammet eller siden för att skapa en känsla av rikedom och elegans. Mattor med djärva mönster eller geometriska former kan användas för att komplettera och binda samman de andra elementen i rummet.

7. Art Deco – övergripande tema

När du inreder i Art déco-stil, är det viktigt att tänka på ett enhetligt tema. En välbalanserad blandning av geometri, symmetri, och lyxiga material är nyckeln till en autentisk och stilfull Art déco-inredning. Var noga med att varje element kompletterar de andra, och tveka inte att konsultera en expert om du behöver vägledning. Den slutliga designen bör återspegla en tidlös elegans och sofistikation som är karakteristisk för Art déco-perioden.

Läs mer här:

Inred med Feng shui – 10 enkla tips för ett balanserat hem

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!