Lasagne
Lasagne är en populär italiensk maträtt bestående av lager av breda pastaplattor varvat med köttfärssås, béchamelsås och ost. Rätten kan varieras med olika typer av fyllningar såsom grönsaker, kyckling eller skaldjur. Lasagne gratineras i ugnen tills den får en gyllenbrun och krämig yta. Serveras ofta med en fräsch sallad och ett gott bröd. Lasagne är en maträtt som passar både till vardags och till festliga tillfällen.Ingredienser
- Olivolja 1 msk
- Bacon 2 bitar
- Lök 1 finhackad
- Selleri 1 Stick
- Morötter 1 medium
- Vitlök 2 klyftor, hackade
- Malet nötkött 500 g
- Tomatpuré 1 msk
- Hackade tomater 800 g
- Honung 1 msk
- Lasagneplattor 500 g
- Creme fraiche 400 ml
- Mozzarellabollar 125 g
- Parmesanost 50 g
- Basilikablad Garnering
Tillagning
- Hetta upp oljan i en stor kastrull
- Använd en kökssax för att klippa baconet i små bitar, eller använd en vass kniv för att hacka det på en skärbräda
- Tillsätt baconet i pannan och koka i några minuter tills det börjar bli gyllene
- Tillsätt löken, sellerin och moroten och koka på medelhög värme i 5 minuter, rör om då och då, tills de mjuknat.
- Tillsätt vitlöken och koka i 1 min, häll sedan i färsen och koka, rör om och bryt upp den med en träslev, i ca 6 minuter tills den fått färg överallt
- Rör ner tomatpurén och koka i 1 min, blanda väl med nötköttet och grönsakerna
- Häll i de hackade tomaterna
- Fyll varje burk till hälften med vatten för att skölja ur eventuella tomater som finns kvar i burken och lägg i pannan
- Tillsätt honungen och smaka av
- Sjud i 20 minuter
- Värm ugnen till 200°C
- För att montera lasagnen, häll lite av ragusåsen i botten av ugnsformen eller grytan, bred ut såsen över hela botten
- Lägg 2 ark lasagne ovanpå såsen som överlappar så att den passar, upprepa sedan med mer sås och ytterligare ett lager pasta
- Upprepa med ytterligare 2 lager sås och pasta, avsluta med ett lager pasta
- Lägg crème fraichen i en skål och blanda med 2 msk vatten för att lossa den och göra en slät hällbar sås
- Häll detta över toppen av pastan och toppa sedan med mozzarellan
- Strö parmesan över toppen och grädda i 25–30 minuter tills de är gyllene och bubblar
- Servera med basilika om du vill
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan