Lasagne

Lasagne är en populär italiensk maträtt bestående av lager av breda pastaplattor varvat med köttfärssås, béchamelsås och ost. Rätten kan varieras med olika typer av fyllningar såsom grönsaker, kyckling eller skaldjur. Lasagne gratineras i ugnen tills den får en gyllenbrun och krämig yta. Serveras ofta med en fräsch sallad och ett gott bröd. Lasagne är en maträtt som passar både till vardags och till festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Olivolja 1 msk
  • Bacon 2 bitar
  • Lök 1 finhackad
  • Selleri 1 Stick
  • Morötter 1 medium
  • Vitlök 2 klyftor, hackade
  • Malet nötkött 500 g
  • Tomatpuré 1 msk
  • Hackade tomater 800 g
  • Honung 1 msk
  • Lasagneplattor 500 g
  • Creme fraiche 400 ml
  • Mozzarellabollar 125 g
  • Parmesanost 50 g
  • Basilikablad Garnering

Tillagning

  1. Hetta upp oljan i en stor kastrull
  2. Använd en kökssax för att klippa baconet i små bitar, eller använd en vass kniv för att hacka det på en skärbräda
  3. Tillsätt baconet i pannan och koka i några minuter tills det börjar bli gyllene
  4. Tillsätt löken, sellerin och moroten och koka på medelhög värme i 5 minuter, rör om då och då, tills de mjuknat.
  5. Tillsätt vitlöken och koka i 1 min, häll sedan i färsen och koka, rör om och bryt upp den med en träslev, i ca 6 minuter tills den fått färg överallt
  6. Rör ner tomatpurén och koka i 1 min, blanda väl med nötköttet och grönsakerna
  7. Häll i de hackade tomaterna
  8. Fyll varje burk till hälften med vatten för att skölja ur eventuella tomater som finns kvar i burken och lägg i pannan
  9. Tillsätt honungen och smaka av
  10. Sjud i 20 minuter
  11. Värm ugnen till 200°C
  12. För att montera lasagnen, häll lite av ragusåsen i botten av ugnsformen eller grytan, bred ut såsen över hela botten
  13. Lägg 2 ark lasagne ovanpå såsen som överlappar så att den passar, upprepa sedan med mer sås och ytterligare ett lager pasta
  14. Upprepa med ytterligare 2 lager sås och pasta, avsluta med ett lager pasta
  15. Lägg crème fraichen i en skål och blanda med 2 msk vatten för att lossa den och göra en slät hällbar sås
  16. Häll detta över toppen av pastan och toppa sedan med mozzarellan
  17. Strö parmesan över toppen och grädda i 25–30 minuter tills de är gyllene och bubblar
  18. Servera med basilika om du vill
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen