Lamm och citron souvlaki

Lamm och citron souvlaki är en populär grekisk maträtt bestående av marinerat lammkött som grillas på spett tills det är saftigt och smakrikt. Köttet serveras vanligtvis med färsk citron, tzatziki och pitabröd, vilket ger en härlig kombination av smaker och texturer. Souvlaki är en perfekt rätt för den som älskar grillat kött och medelhavssmakerna från Grekland.

Ingredienser

  • Vitlök 2 klyftor
  • Havssalt 2 tsk
  • Olivolja 4 msk
  • Citron Skal och saft av 1
  • Dill 1 msk
  • Lammben 750 g
  • Pitabröd till servering

Tillagning

  1. Slå vitlöken med havssalt i en mortelstöt (eller använd en liten matberedare), tills vitlöken bildar en pasta
  2. Vispa ihop olja, citronsaft, skal, dill och vitlök
  3. Blanda i lammet och blanda väl
  4. Täck över och marinera i minst 2 timmar eller över natten i kylen
  5. Om du ska använda bambuspett, blötlägg dem i kallt vatten
  6. Om du har förberett lammet dagen innan, ta ut det ur kylen 30 minuter före tillagning
  7. Trä köttet på de blötlagda eller metallspetten
  8. Värm grillen till högt eller ha en varm stekpanna eller grill redo
  9. Stek spetten i 2-3 minuter på varje sida, tråckla med resten av marinaden
  10. Värm pitta eller tunnbröd kort och fyll sedan på med souvlakin
  11. Passar med Grekisk sallad och Tzatziki
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen