Svamp & Kastanj Rotolo

Svamp & Kastanj Rotolo är en läcker maträtt som består av färsk pasta fylld med en krämig blandning av svamp, kastanjer, lök och örter. Rotolon rullas sedan ihop och grillas eller bakas i ugnen tills den är gyllenbrun och knaprig på ytan. Serveras vanligtvis med en krämig sås och en sallad som tillbehör. En perfekt rätt för alla som älskar smakrika vegetariska alternativ med en härlig mix av texturer och smaker.

Ingredienser

  • Svampar 30 g
  • Kastanjer 240 g
  • Schalottenlök 3
  • Vitlök 3 klyftor
  • Rosmarin 3 kvistar
  • Vilda svampar 500 g
  • Sojasås 2 msk
  • Vitt vin 125 ml
  • Lasagneplattor 350 g
  • Ströbröd 4 msk
  • Salvia 1/2 näve
  • Tryffelolja till servering

Tillagning

  1. Blötlägg den torkade svampen i 350 ml kokande vatten och ställ åt sidan tills den behövs
  2. Blanda ¾ av kastanjerna med 150 ml vatten tills de blir krämiga
  3. Hacka resterande kastanjer grovt
  4. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna med non-stick
  5. Stek schalottenlöken med en nypa salt tills den mjuknat, tillsätt sedan vitlök, hackade kastanjer och rosmarin och stek i ytterligare 2 minuter
  6. Tillsätt vildsvampen, 2 msk olja och lite krydda
  7. Koka i 3 minuter tills de börjar mjukna
  8. Låt rinna av och hacka den torkade svampen grovt (bevara blötläggningsvätskan), tillsätt sedan dem tillsammans med sojasåsen och stek i ytterligare 2 minuter
  9. Vispa ihop vinet, den reserverade svampvätskan och kastanjekrämen för att skapa en sås
  10. Krydda, tillsätt sedan hälften till svampblandningen i pannan och koka i 1 min tills såsen blir glansig
  11. Ta bort och kassera rosmarinkvistarna och ställ sedan blandningen åt sidan
  12. Värm ugnen till 180°C
  13. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och gör klart en stor skål med isvatten
  14. Släpp lasagneplattorna i det kokande vattnet i 2 minuter eller tills de är böjliga och lite kokta, sänk dem sedan omedelbart i det kalla vattnet
  15. Använd fingrarna, separera försiktigt lakanen och överför till en ren kökshandduk
  16. Bred ut en rejäl sked av såsen på de nedre två tredjedelarna av varje ark, rulla sedan ifrån dig själv och rulla ihop de kortare ändarna
  17. Skär varje rulle på mitten och placera sedan pastarullarna med snittsidan uppåt i en pajform som du gärna serverar vid bordet
  18. Om du har någon svampsås kvar efter att du har rullat ihop alla ark, tryck bara in den i några av de exponerade pastarullarna
  19. Häll resten av såsen över pastan och grädda sedan i 10 minuter eller tills pastan inte längre har något motstånd när den testas med spett
  20. Lägg under tiden ströbröd, de sista 2 msk olivolja, salviablad och lite kryddor i en skål och blanda ihop allt
  21. Strö ut rotolon med smulor och salvia och grädda sedan i ytterligare 10 minuter, tills toppen är gyllene och salviabladen är krispiga
  22. Låt stå kallt i 10 minuter för att låta pastan absorbera såsen, ringla sedan över lite tryffelolja, om du vill, innan du tar din maträtt till bordet
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen