Madeira tårta

Madeira tårta är en klassisk brittisk dessert som består av en saftig och smakrik sockerkaka smaksatt med citronskal. Tårtan är vanligtvis täckt med en tunn glasyr av citronsaft och socker, vilket ger den en frisk och syrlig smak. Madeira tårta är perfekt att servera till fikat eller som efterrätt och är en populär favorit hos många.

Ingredienser

  • Smör 175 g
  • Strösocker 175 g
  • Ägg 3
  • Självjäsande mjöl 250 g
  • Mjölk 3 msk
  • Citron Zest av 1
  • Blandat skal Till Glasyr

Tillagning

  1. Förvärm ugnen till 180°C
  2. Smörj en 18 cm rund kakform, klä botten med smörpapper och smörj papperet
  3. Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir blekt och fluffigt
  4. Vispa i äggen, ett i taget, vispa blandningen väl mellan varje och tillsätt en matsked av mjölet med det sista ägget för att förhindra att blandningen stelnar
  5. Sikta mjölet och vänd försiktigt ner, med tillräckligt med mjölk för att ge en blandning som sakta faller från skeden
  6. Vänd ner citronskalet
  7. Häll blandningen i den förberedda formen och jämna ut toppen lätt
  8. Grädda på mitten av ugnen i 30-40 minuter, eller tills den är gyllenbrun ovanpå och ett spett som sticks in i mitten kommer ut rent.
  9. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan för att svalna i formen i 10 minuter, vänd sedan ut den på galler och låt svalna helt
  10. För att servera, dekorera kakan med det kanderade skalet
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen