Pumpa paj

Pumpa paj är en populär maträtt som vanligtvis består av en smörig pajskal fylld med en krämig pumpapuré smaksatt med kanel, muskotnöt och andra kryddor. Pajen kan serveras som en söt efterrätt eller som en matig huvudrätt tillsammans med en sallad eller en klick grädde. Pumpa paj är särskilt populär under höst- och vintermånaderna när pumpa är i säsong och ger en härlig smak av kryddig värme och trivsel.

Ingredienser

  • Pumpa 750 g
  • Mördeg 350 g
  • Vetemjöl Till pudring
  • Strösocker 140 g
  • Salt ½ tsk
  • Muskot ½ tsk
  • Kanel 1 tsk
  • Ägg 2, slagna
  • Smör 25 g
  • Mjölk 175 g
  • Florsocker 1 msk

Tillagning

  1. Lägg pumpan i en stor kastrull, täck med vatten och låt koka upp
  2. Täck med lock och låt sjuda i 15 minuter eller tills de är mjuka
  3. Dränera pumpa; låt svalna
  4. Värm ugnen till 180°C
  5. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta och använd den för att fodra en 22 cm lösbottnad tårtform
  6. Kyl i 15 minuter
  7. Klä degen med bakplåtspapper och bakbönor och grädda sedan i 15 minuter
  8. Ta bort bönorna och papperet och koka i ytterligare 10 minuter tills basen är blekt gyllene och kexig
  9. Ta ut ur ugnen och låt svalna något
  10. Höj ugnen till 220°C
  11. Tryck den avsvalnade pumpan genom en sil i en stor skål
  12. I en separat skål, kombinera socker, salt, muskotnöt och hälften av kanelen
  13. Blanda i de uppvispade äggen, det smälta smöret och mjölken, tillsätt sedan till pumpapurén och rör om för att kombinera
  14. Häll i tårtskalet och koka i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 180°C
  15. Fortsätt att grädda i 35-40 minuter tills fyllningen precis stelnat
  16. Låt svalna och ta sedan ut pajen ur formen
  17. Blanda resterande kanel med florsockret och pudra över pajen
  18. Servera kyld
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen