Pumpa paj
Pumpa paj är en populär maträtt som vanligtvis består av en smörig pajskal fylld med en krämig pumpapuré smaksatt med kanel, muskotnöt och andra kryddor. Pajen kan serveras som en söt efterrätt eller som en matig huvudrätt tillsammans med en sallad eller en klick grädde. Pumpa paj är särskilt populär under höst- och vintermånaderna när pumpa är i säsong och ger en härlig smak av kryddig värme och trivsel.Ingredienser
- Pumpa 750 g
- Mördeg 350 g
- Vetemjöl Till pudring
- Strösocker 140 g
- Salt ½ tsk
- Muskot ½ tsk
- Kanel 1 tsk
- Ägg 2, slagna
- Smör 25 g
- Mjölk 175 g
- Florsocker 1 msk
Tillagning
- Lägg pumpan i en stor kastrull, täck med vatten och låt koka upp
- Täck med lock och låt sjuda i 15 minuter eller tills de är mjuka
- Dränera pumpa; låt svalna
- Värm ugnen till 180°C
- Kavla ut degen på en lätt mjölad yta och använd den för att fodra en 22 cm lösbottnad tårtform
- Kyl i 15 minuter
- Klä degen med bakplåtspapper och bakbönor och grädda sedan i 15 minuter
- Ta bort bönorna och papperet och koka i ytterligare 10 minuter tills basen är blekt gyllene och kexig
- Ta ut ur ugnen och låt svalna något
- Höj ugnen till 220°C
- Tryck den avsvalnade pumpan genom en sil i en stor skål
- I en separat skål, kombinera socker, salt, muskotnöt och hälften av kanelen
- Blanda i de uppvispade äggen, det smälta smöret och mjölken, tillsätt sedan till pumpapurén och rör om för att kombinera
- Häll i tårtskalet och koka i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 180°C
- Fortsätt att grädda i 35-40 minuter tills fyllningen precis stelnat
- Låt svalna och ta sedan ut pajen ur formen
- Blanda resterande kanel med florsockret och pudra över pajen
- Servera kyld
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan