Rigatoni med fänkålskorvsås

Rigatoni med fänkålskorvsås är en smakrik och krämig pastarätt som kombinerar al dente kokta rigatoni med en sås gjord på fänkålskorv, lök, vitlök, grädde och parmesan. Den anisliknande smaken från fänkålen ger en unik twist till den klassiska korvsåsen och tillsammans med den krämiga konsistensen blir detta en läcker och tillfredsställande måltid för pastaälskare.

Ingredienser

  • Olivolja 2½ msk
  • Italienska fänkålskorvar 6, skär i 1,5 cm tjocka skivor
  • Lök 1 stor, skalad och hackad
  • Fänkålslök 1, klippt och grovt hackad; reservera några blad att garnering
  • Rökt paprika ½ tsk
  • Vitlök 1 klyfta, skalad och skivad
  • Fänkålsfrön 2 tsk lätt rostade och sedan försiktigt krossade
  • Rödvin 100 ml
  • Hackade tomater 400 g konserverad
  • Strösocker ½ tsk
  • Urkärnade svarta oliver 50 g halverad på längden
  • Rigatoni 500 g
  • Pecorino 30 g grovt smulad i 0,5 cm bitar
  • Ansjovisfilé 1 sköljd och klappad torr
  • Vitlök 1 klyfta, skalad och krossad
  • Olivolja 60 ml
  • Basilikablad 50g riven

Tillagning

  1. Hetta upp en matsked olja i en stor stekpanna som du har lock till
  2. Tillsätt korvbitarna och stek på medelhög värme i 10 minuter, rör om regelbundet, tills de är gyllenbruna överallt
  3. Lägg över korvarna på en tallrik, lägg sedan löken och fänkålen i den heta pannan och stek i 15 minuter, rör om då och då, tills de är mjuka och karamelliserade; om pannan blir lite torr, tillsätt en tesked eller så extra olja
  4. Rör ner paprikan, vitlöken och hälften av fänkålsfröna, stek i två minuter till, häll sedan på vinet och koka i 30 sekunder, för att reducera till hälften
  5. Tillsätt tomaterna, sockret, 100 ml vatten, den stekta korven och en halv tesked salt, täck över och låt sjuda i 30 minuter; ta av locket efter 10 minuter och koka tills såsen är tjock och fyllig
  6. Ta av från värmen, rör ner oliverna och resterande fänkålsfrön och ställ åt sidan tills du ska servera
  7. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten, tillsätt pastan och koka i 12-14 minuter (eller enligt instruktionerna på förpackningen), tills al dente
  8. Värm under tiden såsen igen
  9. Häll av pastan, lägg tillbaka den i grytan, rör ner en matsked olja och dela sedan mellan skålarna
  10. Lägg alla pestoingredienser utom basilikan i den lilla skålen på en matberedare
  11. Tillsätt en matsked vatten och blixtra till en grov deg
  12. Tillsätt basilikan och mixa sedan tills den precis blandas (peston har en mycket bättre konsistens om basilikan inte är överblandad)
  13. Skeda över ragù och toppa med en sked pesto
  14. Avsluta med ett stänk hackade fänkålsblad, om du har några, och servera på en gång
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen