Provensalsk omelettkaka

Provensalsk omelettkaka är en härlig maträtt från Provence i Frankrike, gjord av ägg, potatis, lök, paprika och örter som rosmarin och timjan. Den är saftig och smakrik, och passar perfekt som en lätt lunch eller middag. Omelettkakan kan serveras varm eller kall och är en populär rätt både i Frankrike och internationellt.

Ingredienser

  • Ägg 10
  • Olivolja 1 msk
  • Zucchini 2 fint hackade
  • Salladslök 3 fint hackade
  • Röd paprika 4
  • Vitlöksklyfta 1 klyfta, krossad
  • Röd chili 1
  • Färskost 300 g
  • Mjölk 6 msk
  • Gräslök 4 msk
  • Basilika 2 msk
  • Raket till servering
  • Parmesan till servering

Tillagning

  1. Bryt äggen i två skålar, fem i varje
  2. Vispa lätt och smaka av med salt och peppar
  3. Hetta upp oljan i en panna, tillsätt zucchini och vårlök och fräs sedan försiktigt i ca 10 minuter tills de är mjuka
  4. Kyl, rör sedan ner i en skål med ägg med lite salt och peppar
  5. Lägg till den rostade paprikan i den andra skålen med ägg med vitlök, chili, salt och peppar
  6. Hetta upp lite olja i en 20-23 cm lång stekpanna, gärna non-stick
  7. Häll äggen med zucchini i en måttkanna, häll sedan cirka en tredjedel av blandningen i pannan, snurra runt den så att den täcker botten av pannan
  8. Koka tills ägget stelnat och lätt brynt undertill, täck sedan pannan med en tallrik och vänd omeletten på den
  9. Skjut tillbaka den i pannan för att tillaga den andra sidan
  10. Upprepa med den återstående blandningen för att göra två omeletter till, tillsätt lite olja i pannan varje gång
  11. Lägg omeletterna på en tallrik
  12. Gör tre omeletter på samma sätt med rödpepparblandningen och stapla dem sedan på en separat tallrik
  13. Gör nu fyllningen
  14. Vispa osten för att mjuka upp den, vispa sedan i mjölken för att få en bredbar konsistens
  15. Rör ner örter, salt och peppar
  16. Klä en djup, 20-23 cm rund kakform med hushållsfilm (använd en form i samma storlek som långpannan)
  17. Välj den bästa omeletten av röd paprika och lägg i formen med den vackraste sidan nedåt
  18. Bred ut med ett tunt lager ostfyllning, täck sedan med en zucchini-omelett
  19. Upprepa, varva lagren, tills alla omeletter och fyllning är i formen, avsluta med en omelett
  20. Vänd hushållsfilmen över omeletten och kyl sedan i upp till 24 timmar
  21. För att servera, vänd upp omelettkakan på ett serveringsfat och dra av plastfilmen
  22. Lägg rucola på toppen och strö över osten, en klick olivolja och lite nymalen svartpeppar
  23. Servera skuren i klyftor
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen