Rökig lins chili med squash

Rökig lins chili med squash är en hälsosam och smakrik vegetarisk maträtt som kombinerar proteinrika linser med kryddig chili och saftig squash. Den rökiga smaken ger en extra dimension till rätten och gör den till en perfekt vardagsrätt som passar både för lunch och middag. Servea gärna med en klick yoghurt och färsk koriander för en komplett smakupplevelse.

Ingredienser

  • Olivolja 1 matsk
  • Lök 1
  • Purjolök 1 hackad
  • Vitlök 3 klyftor
  • Kummin 4 tsk mald
  • Koriander 2 tsk mald
  • Rökt paprika 1 tsk
  • Kanel 1/2 tsk
  • Chili pulver 1 tsk
  • Kakao 1 tsk
  • Torkad oregano 1/2 tsk
  • Tärnade tomater 1 burk
  • Vatten 750ml
  • Morötter 3 hackade
  • Bruna linser 375ml
  • Havssalt 1 tsk
  • Squash 1 Liten
  • Cashewnötter 250ml
  • Äppelcidervinäger 1 tsk

Tillagning

  1. Börja med att rosta squashen
  2. Skiva den i tunna halvmånar och ringla över lite olja och strö över havssalt
  3. Jag lade till en färsk liten salvia som jag hade i kylen, men det är onödigt
  4. Rosta squashen vid 205 C i 20-30 minuter, vänd halvvägs tills den är mjuk och gyllene
  5. Låt svalna och skär i tärningar
  6. Skölj under tiden linserna och täck dem med vatten
  7. Koka upp dem och låt sjuda och låt koka (utan lock) i 20-30 minuter, eller tills de är mjuka
  8. Häll av och ställ åt sidan
  9. Medan linserna kokar värms 1 msk
  10. Olja på låg i en medelstor gryta
  11. Tillsätt lök och purjolök och fräs i cirka 5 minuter, eller tills de börjar mjukna
  12. Tillsätt sedan vitlöken tillsammans med spiskummin och koriander, koka ytterligare några minuter
  13. Tillsätt resterande kryddor – paprika, kanel, chili, kakao, worcestershiresås, salt och oregano
  14. Tillsätt sedan burken med tomater, vattnet eller fonden och morötter
  15. Låt puttra under lock i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och blandningen har tjocknat
  16. Du måste kontrollera grytan med jämna mellanrum för omrörning och en topp av vätska om det behövs
  17. Tillsätt linserna och hackad rostad squash
  18. Låt koka i ytterligare 10 minuter för att värma upp
  19. Servera med skivad jalapeno, limeklyftor, koriander, salladslök och cashewgräddfil
  20. Äppelcidervinäger Vatten Koka upp lite vatten och använd det för att blötlägga cashewnötterna i minst fyra timmar
  21. Alternativt kan du använda kallt vatten och låta cashewnötterna dra över natten, men jag är glömsk/lat, så använder ofta kokningsmetoden som går mycket snabbare
  22. Efter att cashewnötterna har blötlagt, låt dem rinna av och lägg dem i en snabbmixer
  23. Börja mosa, tillsätt långsamt ca 1/2 dl färskvatten tills en krämig konsistens uppnås
  24. Du kan behöva tillsätta mindre eller mer vatten för att nå önskad konsistens
  25. Tillsätt en nypa havssalt och vinäger (eller citronsaft)
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen