Rappie paj

Rappie paj är en traditionell maträtt från Nova Scotia i Kanada, som består av potatis som rivs och pressas för att få bort stärkelsen. Den rivna potatisen blandas sedan med lök, fläsk och kryddor innan den bakas i ugnen. Resultatet blir en härligt krämig och smakrik paj som är populär både som vardagsmat och till festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Smör 2 msk
  • Lök 2 hackade
  • Kycklingbuljong 3,8 kg
  • Kycklingbröst 1,5 kg
  • Potatisar 4 kg
  • Salt 2 msk
  • Svartpeppar 1 msk

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader C
  2. Smörj en 25x35x5-cm bakform
  3. Värm margarin i en stekpanna på medelvärme; rör ner löken
  4. Koka och rör om tills löken har mjuknat och blivit genomskinlig, cirka 5 minuter
  5. Sänk värmen till låg och fortsätt koka och rör om tills löken är väldigt mör och mörkbrun, ca 40 minuter till
  6. Koka upp kycklingbuljong i en stor gryta; rör ner kycklingbröst, sänk värmen och låt sjuda tills kycklingen inte längre är rosa i mitten, ca 20 minuter
  7. Avlägsna från värmen
  8. Ta bort kycklingbröst till en tallrik med en hålslev; reservbuljong
  9. Juice potatis med en elektrisk juicepress; lägg torrt potatiskött i en skål och kasta saften
  10. Rör salt och peppar i potatis; rör i tillräckligt med reserverad buljong för att göra blandningen konsistens av havregryn
  11. Ställ återstående buljong åt sidan
  12. Fördela hälften av potatisblandningen jämnt i den förberedda pannan
  13. Lägg kokt kycklingbröst jämnt över potatis; strö karamelliserad lök jämnt över kycklingen
  14. Bred ut resterande potatisblandning över lök och kyckling så att det täcker
  15. Grädda i den förvärmda ugnen tills de är gyllenbruna, ca 1 timme
  16. Värm upp kycklingbuljong; häll över individuella portioner efter önskemål
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen