Spisaubergine med Harissa, kikärter och spiskumminyoghurt

Spisaubergine med Harissa, kikärter och spiskumminyoghurt är en smakrik och kryddig vegetarisk rätt som kombinerar rostad aubergine med en het Harissa-sås, krämiga kikärter och en fräsch spiskumminyoghurt. Den perfekta balansen mellan hetta, sälta och syra gör denna rätt till en spännande och smakfull måltid som passar både som en lätt lunch eller som en imponerande middagsrätt.

Ingredienser

  • Olivolja 4 matskedar
  • Äggväxter 6 små
  • Harissa ½ matsked
  • Kikärtor 1 burk
  • Körsbärstomater 500ml
  • Grekisk yoghurt 375ml
  • Mald kummin 1 msk
  • Persilja 125ml

Tillagning

  1. Värm oljan i en 30-cm stekpanna på hög värme tills den skimrar
  2. Tillsätt auberginema och sänk värmen till medel
  3. Krydda med salt och peppar medan du roterar auberginema, bryn dem på alla sidor
  4. Fortsätt att laga mat, vänd regelbundet, tills en gaffel som sticks in i auberginen inte möter något motstånd (du kan behöva ställa upp dem på sin feta ände för att färdiglaga de tjockaste delarna), cirka 20 minuter, sänk värmen och strö vatten i pannan efter behov om auberginema hotar att brinna eller röka för mycket
  5. Blanda harissa, kikärter och tomater och lägg sedan till auberginema
  6. Koka tills tomaterna har fått blåsor och sönderdelat, ca 5 minuter till
  7. Smaka av med salt och peppar och tillsätt vatten vid behov för att tunna till en fräsig konsistens
  8. Blanda under tiden yoghurt och spiskummin i en serveringsskål
  9. Krydda med salt och peppar
  10. Toppa aubergineblandningen med persiljan, ringla över mer extra jungfruolja och servera med yoghurten vid sidan av
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen