Vegetarisk gryta

Vegetarisk gryta är en näringsrik och smakrik maträtt som består av en mix av grönsaker, baljväxter och kryddor som kokas ihop till en mustig och fyllig gryta. Den är ett populärt alternativ för både vegetarianer och köttätare och kan varieras i smak och ingredienser beroende på personliga preferenser. Vegetarisk gryta är en hälsosam och lättlagad rätt som passar perfekt att servera både till vardags och vid festligare tillfällen.

Ingredienser

  • Rapsolja
  • Lök 1
  • Vitlök 3 klyftor
  • Paprika 1 tsk
  • Kummin ½ tsk
  • Timjan 1 msk
  • Morötter 3 Medium
  • Selleri 2 små stjälkar
  • Röd paprika 1
  • Gul paprika 1
  • Tomat 2 x 400 g burkar
  • Grönsaksbeståndskub 250 ml
  • Zucchini 2 skivade
  • Timjan 2 kvistar
  • Linser 250 g

Tillagning

  1. Hetta upp oljan i en stor, kraftig panna
  2. Tillsätt löken och koka försiktigt i 5-10 minuter tills den mjuknat
  3. Tillsätt vitlök, kryddor, torkad timjan, morötter, selleri och paprika och koka i 5 minuter
  4. Tillsätt tomater, fond, zucchini och färsk timjan och koka i 20-25 minuter
  5. Ta ut timjankvistarna
  6. Rör ner linserna och låt sjuda igen
  7. Servera med vild och vit basmatiris, mos eller quinoa
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen