Potatissallad (Oliviersallad)

Potatissallad, även känd som Oliviersallad, är en populär rätt som består av kokt potatis, ärtor, morötter, inlagd gurka, lök, ägg och majonnäs. Den kan varieras med olika ingredienser som kött, fisk eller grönsaker och serveras ofta som en sidorätt eller som en lättare måltid. Potatissalladen är en läcker och krämig rätt som passar bra till grillat eller som en del av en buffé.

Ingredienser

  • Potatisar 4
  • Morötter 3
  • Salt 1 msk
  • Vitvinsvinäger 1/2 msk
  • Ägg 4
  • Korv 210ml
  • Dill 120ml
  • Ärter 1 burk
  • Lök 4
  • Majonnäs 250ml

Tillagning

  1. Skär potatisen och morötterna i små enhetliga tärningar
  2. Lägg dem i en stor kastrull och fyll med vatten
  3. Tillsätt salt och vinäger
  4. Koka upp på medelhög värme och sänk sedan värmen till medel och fortsätt koka tills potatisen är genomstekt, ca 15 minuter
  5. Häll av potatisen och låt den svalna till rumstemperatur
  6. Skär under tiden korven och saltgurkan i små tärningar och hacka salladslöken
  7. Skär också de hårdkokta äggen i små tärningar
  8. Om du använder färsk dill, hacka dem också
  9. I en stor skål, kombinera potatis, morötter, korv, pickles, ärtor och salladslök
  10. Tillsätt majonnäs och dill och blanda tills det är väl blandat
  11. Salta och peppra efter smak
  12. Täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 1 timme innan servering
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen