Brun gryta kyckling

Brun gryta kyckling är en mustig och smakrik maträtt som tillagas med saftiga kycklingbitar, lök, champinjoner och grädde. Den får sin djupa och fylliga smak av soja, tomatpuré och kryddor som timjan och rosmarin. Serveras vanligtvis med ris eller potatis och är en populär vardagsrätt som passar både stora och små.

Ingredienser

  • Kyckling 1 hel
  • Tomat 1 hackad
  • Lök 2 hackade
  • Vitlöksklyfta 2 hackade
  • Röd paprika 1 hackad
  • Morötter 1 hackad
  • Lime 1
  • Timjan 2 tsk
  • Kryddpeppar 1 tsk
  • Sojasås 2 msk
  • Majsstärkelse 2 tsk
  • Kokosmjölk 500ml
  • Vegetabilisk olja 1 msk

Tillagning

  1. Pressa lime över kycklingen och gnugga väl
  2. Häll av överflödig limesaft
  3. Blanda tomat, salladslök, lök, vitlök, peppar, timjan, piment och sojasås i en stor skål med kycklingbitarna
  4. Täck och marinera minst en timme
  5. Hetta upp olja i en holländsk gryta eller stor kastrull
  6. Skaka av kryddorna när du tar bort varje kycklingbit från marinaden
  7. Spara marinaden för sås
  8. Bryn kycklingen lätt några bitar åt gången i väldigt het olja
  9. Lägg brynta kycklingbitar på en tallrik för att vila medan du bryner de återstående bitarna
  10. Häll av överflödig olja och lägg tillbaka kycklingen i pannan
  11. Häll marinaden över kycklingen och tillsätt morötterna
  12. Rör om och koka på medelvärme i 10 minuter
  13. Blanda mjöl och kokosmjölk och lägg i grytan under konstant omrörning
  14. Sänk värmen till minimum och koka ytterligare 20 minuter eller tills de är mjuka
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen