Sommar Pistou

Sommar Pistou är en läcker och fräsch maträtt som härstammar från Provence i Frankrike. Den består av en bas av färska grönsaker såsom tomater, zucchini och bönor, som sedan blandas med en härlig pesto gjord på basilika, vitlök, olivolja och pinjenötter. Maträtten är perfekt att njuta av under sommarmånaderna när grönsakerna är som mest smakrika och när man vill ha något lätt och uppfriskande att äta.

Ingredienser

  • Rapsolja 1 msk
  • Purjolök 2 fint hackade
  • Zucchini 1 stor
  • Grönsaksbuljong 1 liter
  • Cannellini bönor 400 g
  • Gröna bönor 200 g
  • Tomater 3 hackade
  • Vitlöksklyfta 3 hackade
  • Basilika Ett litet paket
  • Parmesan 40 g

Tillagning

  1. Hetta upp oljan i en stor panna och fräs purjolök och zucchini i 5 minuter för att mjukna
  2. Häll i fonden, tillsätt tre fjärdedelar av haricotbönorna med gröna bönorna, hälften av tomaterna och låt sjuda i 5-8 minuter tills grönsakerna är mjuka
  3. Blanda under tiden de återstående bönorna och tomaterna, vitlöken och basilikan i en matberedare (eller i en skål med en stavmixer) tills de är slät, rör sedan ner parmesanen
  4. Rör ner såsen i soppan, koka i 1 min, häll sedan hälften i skålar
  5. Kyl resten
  6. Kommer hålla i ett par dagar
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen