Laxägg Ägg Benedict

Laxägg Ägg Benedict är en klassisk brunchrätt bestående av en engelsk muffin toppad med rökt lax, pocherat ägg och hollandaisesås. Rätten är känd för sin kombination av smaker och texturer, med den krämiga såsen som binder samman de olika ingredienserna. Laxägg Ägg Benedict är en populär och läcker maträtt som passar perfekt till helgbrunchen.

Ingredienser

  • Ägg 4
  • Vitvinsvinäger 2 msk
  • Engelska muffins 2
  • Smör till servering
  • Rökt lax 8 skivor
  • Citron juice 2 tsk
  • Vitvinsvinäger 2 tsk
  • Ägg 3 äggulor
  • Osaltat smör 125 g

Tillagning

  1. Gör först Hollandaisesåsen
  2. Lägg citronsaft och vinäger i en liten skål, tillsätt äggulorna och vispa med en ballongvisp tills det blir ljust och skummande
  3. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa tills blandningen tjocknar
  4. Tillsätt gradvis smöret, vispa hela tiden tills det är tjockt – om det ser ut som att det kan spricka, vispa sedan av värmen i några minuter
  5. Krydda och håll varmt
  6. För att pochera äggen, koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt vinägern
  7. Sänk värmen så att vattnet sjuder försiktigt
  8. Rör om vattnet så att du får en liten bubbelpool, skjut sedan i äggen ett och ett
  9. Koka var och en i cirka 4 minuter och ta sedan bort dem med en hålslev
  10. Rosta och smör muffinsen lätt, lägg sedan ett par skivor lax på varje halva
  11. Toppa var och en med ett ägg, skeda över lite Hollandaise och garnera med hackad gräslök
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen