Rökt kolja Kedgeree

Rökt kolja Kedgeree är en traditionell brittisk maträtt som består av rökt kolja, ris, ägg och kryddor. Rätten är inspirerad av indisk matlagning och är en populär frukost- eller brunchrätt. Den rökta koljan ger en distinkt smak och tillsammans med de övriga ingredienserna skapar den en härlig och fyllig smakupplevelse. Kedgeree är en enkel och lättlagad rätt som passar perfekt för en festlig helgfrukost eller som en snabb och god vardagsmiddag.

Ingredienser

  • Smör 50 g
  • Lök 1 hackad
  • Kardemumma 3 baljor
  • Gurkmeja 1/4 tsk
  • Kanelstång 1 liten
  • Lagerblad Kvistar färska
  • Basmati ris 450 g
  • Kycklingbuljong 1 liter
  • Rökt kolja 750 g
  • Ägg 3
  • Persilja 3 msk hackad
  • Citron 1 hackad

Tillagning

  1. Smält 50 g smör i en stor kastrull (ca 20 cm i diameter), tillsätt 1 finhackad medelstor lök och koka försiktigt på medelhög värme i 5 minuter tills den mjuknat men inte fått färg.
  2. Rör ner 3 delade kardemummaskidor, ¼ tsk gurkmeja, 1 liten kanelstång och 2 lagerblad och koka sedan i 1 minut
  3. Häll i 450 g basmatiris och rör om tills allt är väl täckt av det kryddiga smöret
  4. Häll i 1 liter kyckling- eller fiskfond, tillsätt ½ tsk salt och låt koka upp, rör om en gång för att släppa eventuellt ris från botten av pannan
  5. Täck med ett tättslutande lock, sänk värmen till låg och låt koka mycket försiktigt i 12 minuter
  6. Koka upp lite vatten under tiden i en stor grund kastrull
  7. Tillsätt 750 g ofärgad rökt koljafilé och låt sjuda i 4 minuter tills fisken precis är genomstekt
  8. Lyft ut den på en tallrik och låt den stå kall nog att hantera
  9. Hårdkoka 3 ägg i 8 minuter
  10. Flinga fisken, släng eventuellt skinn och ben
  11. Häll av äggen, svalna något, skala och hacka sedan
  12. Ta bort riset och ta bort lagerbladen, kanelstången och kardemummakapseln om du vill
  13. Pudra försiktigt i fisken och de hackade äggen, täck igen och sätt tillbaka till värmen i 2-3 minuter, eller tills fisken har värmts upp.
  14. Rör försiktigt ner nästan alla 3 msk hackad färsk persilja och smaka av med lite salt och svartpeppar
  15. Servera utströdd med resterande persilja och garnerad med 1 citron, skuren i klyftor
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen