Rökt kolja Kedgeree
Rökt kolja Kedgeree är en traditionell brittisk maträtt som består av rökt kolja, ris, ägg och kryddor. Rätten är inspirerad av indisk matlagning och är en populär frukost- eller brunchrätt. Den rökta koljan ger en distinkt smak och tillsammans med de övriga ingredienserna skapar den en härlig och fyllig smakupplevelse. Kedgeree är en enkel och lättlagad rätt som passar perfekt för en festlig helgfrukost eller som en snabb och god vardagsmiddag.Ingredienser
- Smör 50 g
- Lök 1 hackad
- Kardemumma 3 baljor
- Gurkmeja 1/4 tsk
- Kanelstång 1 liten
- Lagerblad Kvistar färska
- Basmati ris 450 g
- Kycklingbuljong 1 liter
- Rökt kolja 750 g
- Ägg 3
- Persilja 3 msk hackad
- Citron 1 hackad
Tillagning
- Smält 50 g smör i en stor kastrull (ca 20 cm i diameter), tillsätt 1 finhackad medelstor lök och koka försiktigt på medelhög värme i 5 minuter tills den mjuknat men inte fått färg.
- Rör ner 3 delade kardemummaskidor, ¼ tsk gurkmeja, 1 liten kanelstång och 2 lagerblad och koka sedan i 1 minut
- Häll i 450 g basmatiris och rör om tills allt är väl täckt av det kryddiga smöret
- Häll i 1 liter kyckling- eller fiskfond, tillsätt ½ tsk salt och låt koka upp, rör om en gång för att släppa eventuellt ris från botten av pannan
- Täck med ett tättslutande lock, sänk värmen till låg och låt koka mycket försiktigt i 12 minuter
- Koka upp lite vatten under tiden i en stor grund kastrull
- Tillsätt 750 g ofärgad rökt koljafilé och låt sjuda i 4 minuter tills fisken precis är genomstekt
- Lyft ut den på en tallrik och låt den stå kall nog att hantera
- Hårdkoka 3 ägg i 8 minuter
- Flinga fisken, släng eventuellt skinn och ben
- Häll av äggen, svalna något, skala och hacka sedan
- Ta bort riset och ta bort lagerbladen, kanelstången och kardemummakapseln om du vill
- Pudra försiktigt i fisken och de hackade äggen, täck igen och sätt tillbaka till värmen i 2-3 minuter, eller tills fisken har värmts upp.
- Rör försiktigt ner nästan alla 3 msk hackad färsk persilja och smaka av med lite salt och svartpeppar
- Servera utströdd med resterande persilja och garnerad med 1 citron, skuren i klyftor
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan