Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara är en klassisk italiensk maträtt bestående av spagetti, ägg, pancetta eller guanciale, pecorino romano ost och svartpeppar. Rätten är enkel att tillaga och har en krämig och smakrik sås som bildas av äggen och osten. Ursprunget till rätten är omdiskuterat, men den anses ha sitt ursprung i Rom och har blivit en populär favorit både i Italien och internationellt.Ingredienser
- Spaghetti 320 g
- Äggulor 6
- Salt Såsom krävs
- Bacon 150 g
- Pecorino 50 g
- Svartpeppar Såsom krävs
Tillagning
- Sätt en stor kastrull med vatten på att koka upp
- Finhacka 100 g pancetta efter att först ha tagit bort eventuellt svål
- Riv 50g pecorinoost och 50g parmesan fint och blanda ihop dem
- Vispa de 3 stora äggen i en medelstor skål och krydda med lite nyriven svartpeppar
- Ställ allt åt sidan
- Tillsätt 1 tsk salt i det kokande vattnet, tillsätt 350 g spagetti och när vattnet kokar upp, koka under lock, i 10 minuter
- Mosa 2 skalade fylliga vitlöksklyftor med knivbladet
- Medan spaghettin kokar steker du pancettan med vitlöken
- Häll ner 50 g osaltat smör i en stor stekpanna eller wok och, så snart smöret har smält, häll i pancetta och vitlök
- Låt koka på medelhög värme i ca 5 minuter, rör om ofta, tills pancetan är gyllene och knaprig
- Vitlöken har nu gett sin smak, så ta ut den med en hålslev och släng
- Håll värmen under pancettan på låg
- När pastan är klar lyfter du den ur vattnet med en pastagaffel eller tång och lägger den i stekpannan med pancetta
- Oroa dig inte om lite vatten droppar i pannan också (du vill att detta ska hända) och släng inte bort pastavattnet ännu
- Blanda ner det mesta av osten med äggen, behåll en liten handfull baksida för att strö över senare
- Ta kastrullen med spagetti och pancetta från värmen
- Häll nu snabbt i ägg och ost
- Använd en tång eller en lång gaffel, lyft upp spaghettin så att den lätt blandas med äggblandningen, som tjocknar men inte kryper, och allt är täckt
- Tillsätt extra kokvatten för att hålla den fräsch (några matskedar borde räcka)
- Du vill inte ha det blött, bara fuktigt
- Smaka av med lite salt om det behövs
- Använd en långgaffel för att vrida pastan på tallriken eller skålen
- Servera genast med lite stänk av resterande ost och ett riv svartpeppar
- Om rätten blir lite torr innan servering, stänk i lite mer hett pastavatten och den glansiga saucinessen återupplivas
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan