Shawarma

1
Shawarma är en populär maträtt från Mellanöstern som består av grillat kött, vanligtvis lamm, kyckling eller nötkött, som skärs i tunna skivor och serveras i ett pitabröd eller wrap tillsammans med grönsaker, såser och ibland även pommes frites. Maträtten är kryddig och smakrik och är en favorit bland många för sin goda smak och enkelhet att äta på språng.

Ingredienser

  • Kycklinglår 1 kg
  • Koriander 1 msk
  • Kummin 1 msk
  • Kardemumma 1 msk
  • Cayenpeppar 1 tsk
  • Paprika 2 tsk
  • Citron juice 2 msk
  • Olivolja 3 msk
  • Grekisk yoghurt 250ml
  • Vitlöksklyfta 1
  • Kummin 1 tsk
  • Citron juice En stänk
  • Sallad Skivad
  • Tomat Skivad
  • Pitabröd 6

Tillagning

  1. Kombinera ingredienserna till marinaden i en stor ziplock-påse (eller skål)
  2. Lägg i kycklingen och använd händerna för att se till att varje bit är täckt
  3. Om jag använder en ziplock-påse, tycker jag att det är bekvämt att stänga påsen och sedan massera påsen för att sprida rubbet över varje kycklingbit
  4. Marinera över natten eller upp till 24 timmar
  5. Blanda ingredienserna till yoghurtsåsen i en skål och blanda
  6. Täck och ställ in i kylen tills det behövs (det håller i 3 dagar i kylen)
  7. Värm grill/BBQ (eller stor tung baserad panna på spis) på medelhög värme
  8. Du ska inte behöva olja den eftersom marinaden har olja i sig och även lårfiléer har fett
  9. Men om du är orolig så olja in din kokplatta/grill
  10. Placera kycklingen på grillen och tillaga den första sidan i 4 till 5 minuter tills den är fin förkolnad, vänd sedan och tillaga den andra sidan i 3 till 4 minuter (den andra sidan tar mindre tid)
  11. Ta bort kycklingen från grillen och täck löst med folie
  12. Ställ åt sidan för att vila i 5 minuter
  13. Skiva kycklingen och lägg på tallrik tillsammans med tunnbröd, sallad och yoghurtsåsen
  14. För att göra en wrap, ta en bit tunnbröd och smeta med Yoghurtsås
  15. Toppa med lite sallad och tomat och kycklingshawarma
  16. Rulla ihop och njut!
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen