Kyckling & svamp Hotpot

Kyckling & svamp Hotpot är en härlig maträtt som består av saftig kyckling, krämig svamp och en kryddig sås som serveras tillsammans i en het gryta. Den varma och fylliga smaken av kyckling och svamp kombineras perfekt med de olika kryddorna och ger en smakrik och tillfredsställande måltid. Perfekt att njuta av under kalla dagar för att värma både kropp och själ.

Ingredienser

  • Smör 50 g
  • Lök 1 hackad
  • Svampar 100 g
  • Vetemjöl 40 g
  • Kycklingfondkub 1
  • Muskot En nypa
  • Senapspulver En nypa
  • Kyckling 250 g
  • Söt majs 2 nävar
  • Potatisar 2 stora
  • Smör 1 klick

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200°C
  2. Lägg smöret i en medelstor kastrull och ställ över medelvärme
  3. Tillsätt löken och låt koka i 5 minuter, rör om då och då
  4. Tillsätt svampen i kastrullen med löken
  5. När löken och svampen nästan är kokta, rör ner mjölet – det blir en tjock pasta som kallas roux
  6. Om du använder en buljongtärning, smula ner tärningen i roux nu och rör om väl
  7. Sätt rouxen på låg värme och rör hela tiden i 2 minuter – detta kommer att koka upp mjölet och hindra såsen från att få en mjölig smak
  8. Ta rouxen från värmen
  9. Tillsätt långsamt den färska fonden, om du använder, eller häll i 500 ml vatten om du har använt en buljongtärning, rör hela tiden
  10. När all vätska har tillsatts, krydda med peppar, en nypa muskotnöt och senapspulver
  11. Sätt tillbaka kastrullen på medelhög värme och låt sakta koka upp, rör hela tiden
  12. När såsen har tjocknat, lägg på mycket låg värme
  13. Tillsätt den kokta kycklingen och grönsakerna i såsen och rör om väl
  14. Smörj en medelstor ugnsfast pajform med lite smör och häll i kyckling- och svampfyllningen
  15. Lägg försiktigt potatisen ovanpå hot-pot-fyllningen, överlappa dem något, nästan som en pajtopp
  16. Pensla potatisen med lite smält smör och tillaga i ugnen i ca 35 min
  17. Den heta grytan är klar när potatisen är kokt och gyllenbrun
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen