Kyckling Parmentier

Kyckling Parmentier är en klassisk fransk maträtt bestående av tärnad kyckling som steks tillsammans med lök, vitlök och örter. Därefter täcks kycklingen med en krämig potatismos och gratineras i ugnen tills den får en gyllene och knaprig yta. Maträtten serveras vanligtvis med en sallad eller grönsaker som tillbehör. Kyckling Parmentier är en enkel men smakrik rätt som passar perfekt till både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Potatisar 1,5 kg
  • Smör 30 g
  • Vispgrädde 5 msk
  • Äggulor 2
  • Smör 30 g
  • Schalottenlök 7
  • Morötter 3 hackade
  • Selleri 2 pinnar
  • Vitlöksklyfta 1 finhackad
  • Vitt vin 4 msk
  • Tomatpuré 1 msk
  • Konserverade tomater 400 g
  • Kycklingbuljong 350 ml
  • Kyckling 600 g
  • Svarta oliver 16
  • Persilja 2 msk
  • Gruyere ost 50 g

Tillagning

  1. Till toppingen, koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk
  2. Låt rinna av och tryck igenom en potatispress, eller mosa ordentligt
  3. Rör ner smör, grädde och äggulor
  4. Krydda och ställ åt sidan
  5. Till fyllningen, smält smöret i en stor panna
  6. Tillsätt schalottenlök, morötter och selleri och fräs försiktigt tills de är mjuka, tillsätt sedan vitlöken
  7. Häll i vinet och koka i 1 minut
  8. Rör ner tomatpuré, hackade tomater och fond och koka i 10–15 minuter tills det tjocknat
  9. Tillsätt den strimlade kycklingen, oliverna och persiljan
  10. Smaka av med salt och peppar
  11. Värm ugnen till 180°C
  12. Lägg fyllningen i en 20x30cm ugnsfast form och toppa med potatismoset
  13. Riv över Gruyère
  14. Grädda i 30–35 minuter tills den är rykande het och potatisen är gyllenbrun
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen