Kyckling Basquaise

Kyckling Basquaise är en traditionell baskisk maträtt som består av sauterad kyckling tillsammans med tomater, paprika, lök, vitlök och chili. Rätten är kryddig och färgstark och serveras oftast med ris eller bröd. Kyckling Basquaise är en populär rätt i Frankrike och Spanien och är känd för sin härliga smak och enkelhet att tillaga.

Ingredienser

  • Kyckling 1,5 kg
  • Smör 25g
  • Olivolja 6 msk
  • Rödlökar 2 skivade
  • Röd paprika 3 Stora
  • Chorizo 130 g
  • Soltorkade tomater 8
  • Vitlök 6 klyftor, skivade
  • Basmati ris 300 g
  • Tomatpuré Till pensling
  • Paprika ½ tsk
  • Lagerblad 4
  • Timjan En handfull
  • Kycklingbuljong 350 ml
  • Torrt vitt vin 180 g
  • Citroner 2
  • Svarta oliver 100 g
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak

Tillagning

  1. Värm ugnen till 180°C
  2. Ha kycklingbitarna redo att tillagas
  3. Hetta upp smör och 3 msk olivolja i en eldfast gryta eller stor stekpanna
  4. Bryn kycklingbitarna i omgångar på båda sidor, krydda dem med salt och peppar allt eftersom
  5. Träng inte ihop pannan - stek kycklingen i små omgångar, ta bort bitarna till hushållspapper allt eftersom de är klara
  6. Tillsätt lite mer olivolja i grytan och stek löken på medelvärme i 10 minuter, rör om ofta, tills den mjuknat men inte fått färg.
  7. Tillsätt resten av oljan, sedan paprikan och koka i ytterligare 5 minuter
  8. Tillsätt chorizo, soltorkade tomater och vitlök och koka i 2-3 minuter
  9. Tillsätt riset, rör om för att säkerställa att det är väl belagt med oljan
  10. Rör ner tomatpuré, paprika, lagerblad och hackad timjan
  11. Häll i fond och vin
  12. När vätskan börjar bubbla, sänk värmen till en svag sjud
  13. Tryck ner riset i vätskan om det inte redan är nedsänkt och lägg kycklingen ovanpå
  14. Lägg i citronklyftorna och oliverna runt kycklingen
  15. Täck över och tillaga i ugnen i 50 minuter
  16. Riset ska vara kokt men fortfarande ha lite bett, och kycklingen ska ha safter som rinner klart när det sticks hål i den tjockaste delen med en kniv
  17. Om inte, koka i ytterligare 5 minuter och kontrollera igen
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen