Kyckling Basquaise
Kyckling Basquaise är en traditionell baskisk maträtt som består av sauterad kyckling tillsammans med tomater, paprika, lök, vitlök och chili. Rätten är kryddig och färgstark och serveras oftast med ris eller bröd. Kyckling Basquaise är en populär rätt i Frankrike och Spanien och är känd för sin härliga smak och enkelhet att tillaga.Ingredienser
- Kyckling 1,5 kg
- Smör 25g
- Olivolja 6 msk
- Rödlökar 2 skivade
- Röd paprika 3 Stora
- Chorizo 130 g
- Soltorkade tomater 8
- Vitlök 6 klyftor, skivade
- Basmati ris 300 g
- Tomatpuré Till pensling
- Paprika ½ tsk
- Lagerblad 4
- Timjan En handfull
- Kycklingbuljong 350 ml
- Torrt vitt vin 180 g
- Citroner 2
- Svarta oliver 100 g
- Salt efter smak
- Peppar efter smak
Tillagning
- Värm ugnen till 180°C
- Ha kycklingbitarna redo att tillagas
- Hetta upp smör och 3 msk olivolja i en eldfast gryta eller stor stekpanna
- Bryn kycklingbitarna i omgångar på båda sidor, krydda dem med salt och peppar allt eftersom
- Träng inte ihop pannan - stek kycklingen i små omgångar, ta bort bitarna till hushållspapper allt eftersom de är klara
- Tillsätt lite mer olivolja i grytan och stek löken på medelvärme i 10 minuter, rör om ofta, tills den mjuknat men inte fått färg.
- Tillsätt resten av oljan, sedan paprikan och koka i ytterligare 5 minuter
- Tillsätt chorizo, soltorkade tomater och vitlök och koka i 2-3 minuter
- Tillsätt riset, rör om för att säkerställa att det är väl belagt med oljan
- Rör ner tomatpuré, paprika, lagerblad och hackad timjan
- Häll i fond och vin
- När vätskan börjar bubbla, sänk värmen till en svag sjud
- Tryck ner riset i vätskan om det inte redan är nedsänkt och lägg kycklingen ovanpå
- Lägg i citronklyftorna och oliverna runt kycklingen
- Täck över och tillaga i ugnen i 50 minuter
- Riset ska vara kokt men fortfarande ha lite bett, och kycklingen ska ha safter som rinner klart när det sticks hål i den tjockaste delen med en kniv
- Om inte, koka i ytterligare 5 minuter och kontrollera igen
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan